DR. EÖRSI MÁTYÁS

Full text search

DR. EÖRSI MÁTYÁS
DR. EÖRSI MÁTYÁS (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Az SZDSZ frakció nevében szólok hozzá.
Szeretném leszögezni, hogy Magyarország és Románia között az elmúlt hónapokban olyan jó kapcsolat alakult ki, amilyen jó kapcsolat a történelme folyamán még soha sem volt. Bízunk abban, hogy ez a kapcsolat csak folytatódik, és minden esélyünk megvan arra, hogy a romániai magyarság igényeinek számottevő része ki fog tudni elégülni az elkövetkező időszakban.
Valóban egyetértünk abban, hogy a Bolyai Egyetem ügye a magyarság egészének az ügye. Ebben a Házban igen komoly viták folytak arról, hogy ez a magyar-román alapszerződés mennyiben szolgálja akár a romániai magyarság érdekeit, de azt hiszem, túl lehet lépni ezen a vitán, hiszen román politikai vezetők, köztük Severin külügyminiszter, amikor az SZDSZ delegációja Bukarestbe látogatott, Constantinescu elnök úr és Ciorbea miniszterelnök úr megerősítették, hogy adott esetben a két ország közötti kapcsolatok javítása akkora érték, hogy készek bármely kérdésben akár az alapszerződésben foglalt rendelkezések mögé is lépni, tehát azon túl lévő követeléseket is kielégíteni. Ide tartozik természetesen a Bolyai Egyetem ügye, megerősítették a jó szándékot; Németh Zsolt képviselő úr is említette, hogy Ciorbea miniszterelnök úr Budapesten kifejezte ebbéli jó szándékát.
Úgy gondolom, hogy a dolog persze nem egyszerű. Tudnunk kell azt, hogy Bukarestben egy olyan csomagot fogadtak el, ami a Bokros-csomagnak a százszorosa, ha tetszik, egy rendkívül súlyos dolog. Nagyon sok pénzbe is fog kerülni egy egyetem felállítása. Tudnunk kell azt, hogy az RMDSZ-en belül is viták folynak arról, hogy célszerű-e most fellépni ezzel az igénnyel, vagy célszerű várni ezzel a dologgal. Én úgy ítélem meg, hogy az RMDSZ, amely kormányon van, képes arra, hogy igényeit ott érvényesítse, tehát bízzunk bennük, bízzunk barátainkban; és lehet, hogy nem segítünk, hanem inkább ártunk ennek az ügynek, ha most Budapestről próbáljuk meg ezeket az igényeket erőteljesen megfogalmazni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť