DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Az MDNP a sokadik bőrt kívánja lehúzni ugyanarról a rókáról... (Közbeszólás az MDNP padsoraiból: Ez az egy van!), hiszen ugyanebben a témában szóltak már napirend előtt, ma Kónya képviselő úr azonnali kérdést fog intézni a miniszter úrhoz, nem beszélve a sajtó előtt folyó vitáról. De mi mindig megpróbáljuk türelmesen elmagyarázni, hogy miért nem tartottuk jónak az ő javaslataikat, és miért terjesztettük be a kormány nevében a Btk. módosítására a javaslatunkat.
Filozófiájában más a mi elképzelésünk, hiszen abban a helyzetben, amikor bizonyos bűncselekményfajtáknál valóban enyhének tűnik az ítélkezési gyakorlat, ők azt akarják, hogy a felső büntetési tételeket emeljük. Miután ezeknél a bűncselekményeknél a bíróságok vagy az alsó határ alatt szabnak ki büntetést, vagy ahhoz egészen közel, teljesen nyilvánvaló, hogy a felső határ emelésével semmit nem lehet elérni.
Egyébként bizonyíthatóan '93 óta váltak enyhébbé az ítéletek, amikor a parlament úgy módosította a Btk.-t, hogy az addig kivételesen lehetővé tett enyhítő szakasz alkalmazásánál megszüntette ezt a kivételességet. Épp ezért úgy gondolom, jogosan véli úgy a kormány, hogy ha ezeknél a legsúlyosabb bűncselekményeknél ismét csak kivételessé tesszük ezt a rendelkezést, ez pozitív hatással lesz ezekre a bűncselekményekre. Az a javaslat egyébként, amit nem támogattunk, pont a vagyoni bűncselekményeknél szinte teljesen áttekinthetetlenné tette volna a helyzetet, annyiféle értékhatárt vezetett volna be, húszszoros, harmincszoros, ötvenszeres összegekre.
Befejezésül: nyilván nem lehet félévente módosítani a Btk.-t, hiszen ez a jogbiztonság elvével ütközne. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť