DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Kérem, eltörött a beszélőgépem. (Közbeszólások: Eltörött a hegedűje! - Eltörött neki! - Add oda a tiédet! - Derültség. - Egy hordozható mikrofont visznek a képviselőnek.) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kérem beszámítani ezt az időt a beszédembe. (Derültség.)
Tisztelt Miniszter Úr! Az országgyűlési képviselők ezekben a napokban kapták vagy kapják meg az átvilágítás eredményét. Ez a politikai röntgenlelet azt közli, hogy kik voltak azok, akik bizonyos kapcsolatban voltak a titkosrendőrséggel, és jelentéseket adtak írásban vagy szóban. Véleményem szerint az az eljárás, ami és ahogy most folyik, igazságtalan és méltánytalan. (Zaj.) Igazságtalan azért, mert a negyvenéves megszállás alatt a polgárok nem éltek emberi jogaikkal, nem voltak urai saját akaratuknak, és számosan kényszer hatására cselekedtek, amiért nem felelősek. (Zaj.) Nem beszélek azokról, akik önként jelentkeztek a titkosszolgálatnál, sem azokról, akik pénzt kaptak, sem azokról, akik kárt okoztak honfitársaiknak.
Mint ügyvédet és képviselőt öt esetben kerestek fel családos emberek, megbízható, nemzethű polgárok azzal, hogy megjelentek náluk a titkosrendőrök, és miután kommunistaellenesek, valószínűleg börtönbüntetés miatt eljárást indítanak ellenük, és amennyiben nem teljesítik a besúgó vagy informátori szolgálatot, nem marad más hátra nekik, mint a börtönbüntetés.
Igen tisztelt Országgyűlés! Méltánytalannak tartom (Közbeszólás: Ti találtátok ki a törvényt!), hogy azok, akik kényszer hatására cselekedtek és nem okoztak semmiféle kárt polgártársaiknak, további szenvedéseknek legyenek kitéve. Méltánytalan és megdöbbentő az eljárás, hogy nem tudjuk - és nem is folyik azok ellen, akik a felbujtók voltak, akik megjelentek ezeknél az embereknél, kényszert alkalmaztak, és ezekről semmit nem tudunk. (Zaj.)
Továbbá úgy vélem, hogy ugyancsak igazságtalan azért, mert hiszen sokan ülnek talán még az ellenkező oldalon lévő sorokban is, akik nagyon lelkesen és híven kiszolgálták a rendszert, önmagukban egy tájékoztató hivatal voltak, és őket semmiféle átvilágítás nem terheli. (Zaj. - Moraj. - Közbeszólás: Mi az, hogy nem terheli?!)
Ezért kérdezem a miniszter urat: közéletre alkalmatlannak tartja-e azokat, akik kényszer hatására, ellenszolgáltatás nélkül, polgártársaiknak kárt nem okozva végeztek bizonyos szolgálatot?
Másodszor: ez az eljárás megnyugtatóan lefolytatható-e a felbujtók, az igazi bűnösök meghallgatása nélkül?
Harmadszor, kérdezem a miniszter urat: szándékozik-e valamit tenni az ártatlanul meghurcolt és sokat szenvedett emberek érdekében? Várom miniszter úr válaszát. (Zaj.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť