DR. TROMBITÁS ZOLTÁN

Full text search

DR. TROMBITÁS ZOLTÁN
DR. TROMBITÁS ZOLTÁN (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban szóltam már, de az ügyrendi kérdések összekeveredtek egymással, én a tisztelt kollégám, Hack Péter képviselő úr által felvetett indítványra szeretnék reagálni kettő percben - mint ahogy ezt a Házszabály lehetővé teszi - a frakcióm nevében.
Hack Péter képviselő úr hivatkozott az 52. § (1) bekezdésének mondatvégi részére, hogy a Háznak vita nélkül határoznia kell. Az ügyrendi indítvány esetében valóban így van ez. Azonban lehet ügyrendi indítványnak álcázott egyéb indítványokat is tenni. Pető Iván képviselő úr természetesen tehet olyan indítványt is, hogy az alkotmányt most függesszük fel, és ezt ügyrendileg a Házzal meg kívánja szavaztatni. Ez sem minősül ügyrendi indítványnak, mint ahogy az sem minősülhet ügyrendi indítványnak (Közbeszólás a bal oldalról: Félrebeszélsz!), ha a Házszabályban nem szereplő lehetőségekre próbál meg rávenni egy bizottságot.
Mivel a Házszabály szerint az alkotmányügyi bizottságnak például a Házszabály értelmezése valóban feladata, de nem feladata az alkotmányügyi bizottságnak képviselők rendreutasításával foglalkozni, ilyen hatásköre nincsen, tehát szerintem ilyen kérdést az elnök úr helyesen nem tett föl szavazásra, erről nem lehet szavazást tartani, mert ez nem ügyrendi kérdés.
Az elnök jogköre az, hogy ilyenkor figyelmezteti-e a képviselőt vagy nem. Ez az elnök úrra tartozik, mindig az adott elnökre, és ezt nekik kell eldönteni, hogy figyelmezteti-e a képviselőt, tehát elnöki jogkör - erről megint nem kell szavaztatni.
Azt pedig, hogy valaki rágalmazásra használja fel a Házban a lehetőségeit a felszólalásában vagy nem, ezt nem nekünk és nem az ügyrendi bizottságnak kell eldönteni. Ha valaki így gondolja, akkor megvan a törvényes lehetősége arra, hogy ezt kérje, a Ház pedig kiadhatja a képviselőt, amennyiben úgy látja jónak, hiszen a rágalmazás nem tartozik mentelmi védelem alá, és a bíróság pedig eldöntheti, hogy a képviselő elkövetett-e ilyet vagy pedig nem. Tehát én egyetértek avval, hogy az elnök úr nem bocsátotta szavazásra, mert nem ügyrendi a kérdés. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť