HORVÁTH VILMOS

Full text search

HORVÁTH VILMOS
HORVÁTH VILMOS, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság, valamint a külügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Alelnök Asszony! Tisztelt Ház! Ahogyan alelnök asszony is mondta, két bizottságnak vagyok az előadója, talán azért is, mert a mai magyar Országgyűlésnek az egyetlen horvát nemzetiségű képviselője vagyok. Ha megengedik, nagyon picivel hosszabban, csak néhány gyakorlati dologról tennék említést, amiket államtitkár úr - egyébként nagyon helyesen - időkímélés címén nem tett meg.
Az utóbbi években több tucatnyi, számos nemzetközi egyezményt fogadtunk el, illetve hirdettünk ki és erősítettünk meg. Ez a mai, azt hiszem, mégis jelentős és fontos, egy olyan fontos kisebbségi egyezmény, amely példa értékű más országok relációjában is. Fontos annak a 30 ezer Baranyában, Szerémségben, Szlavóniában élő horvátországi magyarnak, és fontos a Magyarországon élő mintegy 90 ezernyi magyar állampolgár horvát nemzetiségűnek.
Az egyezmény részleteiről természetesen most nem szólnék, csupán nagyon röviden szeretném képviselőtársaim figyelmét felhívni arra, hogy '95. április 5-e óta, amikor is elfogadtuk ezt az egyezményt, milyen dolgok valósultak meg, illetve ezek közül is csak néhányat szeretnék kiemelni.
A Magyar Köztársaság részéről például teljesítettük azt, hogy folyamatosan fogadják a magyar felsőoktatási intézmények a Horvátországból érkező magyar érdeklődőket, egyetemistákat, a horvátországi magyar ösztöndíjasokat. Megoldott a posztgraduális képzés, a doktoranduszképzés is. Folyamatos Magyarországon a horvátországi magyar pedagógusok képzése, folyamatos a tankönyvtámogatás a horvátországi magyar iskolák részére; és az egyik legnagyobb beruházás a Magyar Köztársaság részéről az elmúlt év őszén 890 millió forintért épített, Budapesten székelő horvát általános iskola és gimnázium. Pécsett működik - szintén kormánytámogatással - a magyarországi horvát intézet, illetve Pécsett a horvát színház önálló épületet kapott az elmúlt években és megvalósítás előtt áll egy nagyon jelentős program: Vas megyében, ezen belül is Horvátzsidányban hamarosan elkészül Magyarországon az első olyan öregek otthona, amely kisebbségi otthon is lesz egyben.
A Horvát Köztársaság részéről is történtek lépések az egyezmény szellemében: Eszéken elindult a magyar kétnyelvű iskola megalapítása, a Zágrábi Egyetem hungarológiai tanszékén megindult a magyarnyelvtanár-képzés, és ígéretünk van arra, hogy a magyarok lakta körzetben az eszéki, a vinkovci, a vukovári és a Baranya Rádió magyar adásidejét megnöveljék.
Még nagyon sok mindent tudnék elmondani, röviden csak ezeket szerettem volna kiemelni. Azt hiszem, hogy ez tipikusan az az egyezmény, amelynek gazdag, valós tartalma arra biztatja valamennyi képviselőtársamat, hogy támogassa ennek az egyezménynek a kihirdetését. Én a magam részéről mérhetetlenül csalódott és vigasztalhatatlan lennék, ha nem egyhangúlag fogadnánk el ezt a javaslatot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť