DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS

Full text search

DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS
DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS (MSZP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Hosszabb idő óta figyelve a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvény általános vitáját, megint előjött egy mozzanat, amely - azt hiszem, hogy e visszapillantásból most már egyértelműen megfogalmazható - egy általános elvi vitapont. Nevezetesen pedig a tiltás eszközének használata, illetve a tiltás általánossá tétele, ha úgy tetszik, totális tiltás.
Egyszer már múltkor mi ketten ebben vitatkoztunk, és most is - miközben el kell ismernem, hogy Pokorni képviselőtársam nagyon komoly aggályokra hívta fel a figyelmet, és tette ezt egy olyan időpontban, amikor például a magyar sajtóban vagy a rádió, televízió műsoraiban is egyre többször kap teret, nyilván azért, mert van honnan táplálkozzanak ezek a hírek, hogy milyen fals módon, rosszul, valóban nyomul be az agresszív reklám az iskolákba, általános iskolákba is, mégis azt kell mondanom, hogy elvből, tehát a problémarendszer egészét jól felvezetettnek tartom, de az általános tiltással nem tudok egyetérteni.
Ugyanis az iskolára és az általános iskolára is igaz az, hogy a társadalom része, és nem tudom őt elképzelni mint izolált társadalmi egységet. Azt sokkal inkább, hogy az arra rátermett, és tudom, hogy felkészült pedagógusok, az iskola vezetése a szülőkkel kapja meg azt a jogosítványát, hogy ő dönthessen arról: a reklámnak az a fajtája, amely igenis gazdasági cégekhez is kapcsolódik, de egyértelműen pozitív… Mit tudok itt mondani? Ha egy gyermek azt fogja hallani, hogy igyál mindig tejet, hogy használj fogkrémet és a többi, ennek bizony van pozitív töltete. Szociológiai bázison egészen másként néz ám ki gyermek és gyermek! Van, ahol a családokban megkapja ezt az üzenetet, van ahol - bármilyen furcsa is -, de az effajta, az ilyen típusú reklámnak nevelő ereje is van, és ezt nem tiltanám ki az iskolákból. De bízom abban, hogy azok a pedagógusok, akik vezetik ezeket az intézményeket, el tudják azt dönteni, hogy egy ócska nyomuló reklámról van-e szó vagy olyanról, amely a szocializáció folyamatát valóban segíti.
Ha ezt szabályozzuk és ilyen típusú tiltást alkalmazunk, azzal egyetértek, de a totális tiltással nem. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť