DR. GYURICZA BÉLA

Full text search

DR. GYURICZA BÉLA
DR. GYURICZA BÉLA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz erre a határozati javaslatra nemmel szavazott, és engedjék meg, hogy nagyon röviden elmondjuk az indokot.
Szerettük volna, hogyha azok a javaslatok, amelyek az elmúlt két évben megfogalmazásra kerültek, a haderőreformmal kapcsolatban a kormány részéről meghallgatásra kerültek volna és egy átfogó programként kerültek volna a parlament elé.
A mai nap a miniszterelnök úr válaszában azt mondta, hogy ez a létszámcsökkentés, ezek az átalakulások, amelyek '94 júliusától tartanak, ez a haderőreform. A parlament honvédelmi bizottsága és a kormány felelős tárcavezetője, a honvédelmi miniszter pedig úgy fogalmazott több alkalommal is, hogy érthető módon ez nem reform, ez az átalakulásnak egy kényszerítő folyamata, és a reform majd ezt követően történik. Így nagy sajnálattal kell megjegyeznünk itt a parlamentben most a szavazáskor, hogy a kormány tulajdonképpen önmaga sem tudja, hogy most egy haderőreform folyik-e vagy pedig egy létszámcsökkentés. Ugyanakkor pedig a valóságban ennek a határozatnak az előszeleként a Magyar Honvédségnél már tizennégy alakulatból hetet teljes egészében, utód nélkül felszámoltak, hetet pedig átalakítottak, és tulajdonképpen a déli határszakaszon, ahol valamikor a délszláv válság kezelése miatt szükséges volt bizonyos katonai lépéseket megtenni, a közel 600 kilométeres szakaszon harcoló alakulat ma nincs.
Tisztelt Képviselőtársaim! Most megszavazták, tulajdonképpen legitimmé tették a határozati javaslattal, hogy a továbbiakban - mint ahogy a javaslat tartalmazza - a kormány a szükséges lépéseket megtegye anélkül, hogy a magyar parlament teljes egészében ebben állást tudna foglalni, s végre megkezdődne a honvédelmi rendszernek az a fajta teljes átalakulása, amelyre a nemzeti ipart és az ipar feladatait is e tekintetben tervezni lehetne.
Mindezen indokok alapján a Fidesz-Magyar Polgári Párt nemmel szavazott. Köszönöm türelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť