VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kétségkívül igaza van Raskó Györgynek a napirend előtti hozzászólásában, amikor arról beszél, hogy a kormány által gazdasági stabilizációnak nevezett gazdaságpolitika eredményei talán jövőre lehetővé teszik, hogy elérjük azt a szintet, ahol 1994-ben tartottunk.
Ez a gazdaságpolitika milyen eszközöket használt? Importvámpótlék, jövedelemátcsoportosítás - ami mögött egy hihetetlen nagy reálbércsökkenés volt és a belső kereslet szűkítésével járt együtt -, valamint a privatizációs bevételek beforgatása többek között a külső egyensúlyi helyzet javításába. Ezek voltak azok az eszközök, amelyekkel a kormány úgynevezett gazdasági stabilizációt kívánt elérni.
Ha megnézzük, hogy ennek mi volt az eredménye: a külső egyensúly javulása mögött egy vagyonfelélés van, vagyis a családi zongorának, a családi ezüstnek az eladása, amit nem lehet még egyszer megismételni; másrészt a belső egyensúlyra csak szeretnék annyiban utalni, hogy 840 milliárd forint a kamatkiadása 1997-ben, ez olyan nagyon-nagyon nagy belsőegyensúly-javulást itt aztán egyáltalán nem jelent.
Teljes mértékben igaza van Raskó Györgynek, hogy tavaly ősztől az import újra erősebben növekszik, mint az export. Vagyis, tisztelt Bauer Tamás, ezt azt jelenti, hogy '98-ra valóban az a helyzet áll elő, amit 1994-ben tapasztaltunk: talán sikerül elérni a 3-4 százalékos gazdasági növekedést, de mögötte ugyanazok az egyensúlytalansági tényezők lesznek, mint 1994-ben; sőt a helyzet rosszabb lesz, mert még egyszer nem lehet eladni az energiaszektort, még egyszer nem lehet olyan privatizációs bevételt bevonni az egyensúlyjavításba, mint ahogy önök tették - tehát a következő kormánynak sokkal rosszabb helyzettel kell számolnia, mint ahogy ezt az országot önök 1994-ben átvették. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť