LÁNYI ZSOLT

Full text search

LÁNYI ZSOLT
LÁNYI ZSOLT (FKGP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A tegnapi, Horn Gyula miniszterelnök által tartott és a televízióban közvetített sajtótájékoztatón egy újságírói kérdésre értékelte a kormány munkáját, és azt mondotta, hogy ez a kormány olyan dolgokat oldott meg jelen pillanatban, az ország stabilitását annyira megerősítette, hogy ezt a kormányt a munkájáért az unokáink is áldani fogják, sőt, majd később, amikor lesz egy kis történelmi távlat, akkor ennek a kormánynak ez a tevékenysége, amelyet a Horn-kormány végzett, a magyar történelem arany lapjaira arany betűkkel fog bekerülni. (Zaj.) A tegnapi sajtótájékoztatón körülbelül ez volt kivehető abból a megelégedett nyilatkozatból, amelyet a miniszterelnök úr tett.
Ugyanakkor, ha a valóságot megnézzük, meg kell állapítani, hogy ez a tavasz nem túlzottan kedvező a tisztelt kormány szempontjából, mert forrong az egész ország. Tüntetések, útelzárások, demonstrációk, különféle sztrájkbizottságok alakulnak, nincsenek megelégedve, az érdekeik veszélyeztetve vannak, a sorsuk, a létük bizonytalan, s ezért kénytelenek ilyen eszközökhöz fordulni. Természetesen erről a tisztelt kormány és a tisztelt kormánypárti képviselőtársaim több helyen nyilatkozták, hogy ez mind azért van, mert a Független Kisgazdapárt ezeket az embereket uszítja. (Közbeszólások az MSZP soraiból: Így van!) A Független Kisgazdapárt ezeket az embereket arra készteti, hogy álljanak szembe a kormánnyal, amely nagyszerű munkát végez, de mi, kisgazdák befolyásoljuk, hogy ez nem így van.
Ez nagyon érdekes, mert akkor ezek szerint a Független Kisgazdapárt nemcsak az agráriumban működő embereket, csoportokat tudja mozgósítani és hogy úgy mondjam, befolyásolni a kistermelőket, a termelőket, most már lassan a szövetkezeti termelőket is, hanem tudja az egészségügyi dolgozókat, tudja az oktatás teljes garnitúráját, tudja az egyetemi tanárokat, tudja a szippantósokat, (Közbeszólás az MSZP soraiból: Azokat biztos! - Derültség.) azonkívül tudja az egész társadalmat, amely mozog, amely nem tud megnyugodni, a diákokat, az autópályadíjak ellen tüntetőket, a rendőröket, a katonákat; most hallottam legújabban, hogy talán a háziorvosok is azzal foglalkoznak, hogy érvényesítsék jogaikat, és megélhetésüket stabillá tegyék, gondolkoznak ilyen mozgalmakon.
Nem, tisztelt hölgyeim és uraim, itt nem erről van szó. Az egész társadalom minden rétege, minden szakterülete elégedetlen a kormány munkájával, mert a kormány a törvényeit hatásvizsgálat nélkül, az emberek sorsával nem törődve, nagy többségű parlamentjén keresztül hozza meg, és utána próbál visszakozni a Bokros-csomagtól; a legutóbbi jogos mezőgazdasági demonstrációk hatására a törvényeiből kihátrál, visszalép, mert rájön arra, hogy nem lehet mindent megtenni ezzel a társadalommal. Ez a monetáris politika, ez a gazdasági stabilitás iránti vágy a társadalom teljes ellehetetlenülését és a társadalmi stabilizáció teljes elvesztését hozta magával, amely most kicsúcsosodott ez év tavaszán.
Tehát komoly veszélyeknek van kitéve az egész társadalom, ezt érzik. Úgy érzik, hogy a huszonnegyedik órában vannak, úgy érzik, hogy minden alkotmányos módon lehetséges tiltakozást ki kell fejteni a kormány tevékenysége ellen, a kormányt meghátrálásra kell késztetni. Most a mezőgazdasági emberek, akik kimentek az útra demonstrálni, és a traktorokkal az út felét lezárták, elértek eredményeket, de a többi veszélyeztetett és érdekelt társadalmi, szakmai terület is ettől, látván, hogy a kormány meghátrált, természetes, hogy majd föl fog lépni a saját és jól felfogott érdekeiben, az ország érdekeiben. És én nem vagyok jós, és azt hiszem, nem kell nagy tehetség ahhoz, hogy ez egyértelműen és törvényszerűen ennek a kormánynak a bukásához vezet. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť