DR. RASKÓ GYÖRGY

Full text search

DR. RASKÓ GYÖRGY
DR. RASKÓ GYÖRGY (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Néppárt a többi ellenzéki, felszólaló képviselőtársával együtt nem osztja a kormány azon véleményét, mely szerint a külföldiek földtulajdonszerzése teljes biztonsággal kizárható majd a javaslat szerint. Úgy gondoljuk - és csak a közgazdasági részére szeretnék a dolognak utalni -, arról van szó, hogy a föld, termőföld magyarországi ára és a nyugat-európai ár között jelentős különbség van, amely önmagában is spekulációra adhat okot, tehát ilyen jellegű vásárlások ismertek kicsiben - ismertek lennének egyébként nagyban is.
Valójában pontosan e másikról szeretnék beszélni, a nagybani vásárlásról. A külföldieknek nincs idejük meg valószínűleg energiájuk sem arra, hogy kicsiben vásároljanak fél-, egyhektáros parcellákat. Egy gazdasági társaság, egy szövetkezet, amely helyben ismeri, kik hajlandók földet eladni, nagyon jól tudna ilyen strómanszerepet játszani, tehát felhajtóként közreműködni. Miután ezeknek a szövetkezeteknek jelen pillanatban nincsen pénzük arra, hogy saját erőből földet vásároljanak, valószínűleg ezt a külföldi meghitelezné; mindkét fél jól járna, a szövetkezetet szanálnák átmenetileg, és ezáltal tulajdonosváltás lenne jelentős mértékben.
Az nem kérdés, hogy a földtulajdon fizikai valóságában mikor, hogyan, kinek a tulajdonába kerül. A lényeg az, hogy a magyar gazdáknak, mezőgazdasági vállalkozóknak nem lenne esélyük arra, hogy tőkeerős befektetőkkel a föld használatáért versenyezzenek. Ez a fő probléma, és ez az (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), amit gyakorlatilag jogi kérdésekkel megoldani nem lehet. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť