DR. OROSZ SÁNDOR

Full text search

DR. OROSZ SÁNDOR
DR. OROSZ SÁNDOR, a mezőgazdasági bizottság elnöke: Köszönöm a szót, elnök úr. A számszerű adatokon túlmenően fontos fölhívni a figyelmet arra, hogy a ma hatályos termőföldtörvény számos más egyéb olyan esetet is tartalmaz, amikor a külföldiek megszerezhetik a termőföld tulajdonát. Ezen túlmenően a külföldiek a belföldi jogi személyekéhez hasonló szabály betartásával földet használhatnak. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a parlament épületéből egy hatályos törvényről ne terjedjen el egy olyan téveszme, miszerint Magyarországon bármiféle külföldi általi földhasználat jogellenes volna. Úgy gondolom, hogy túl a számszerűségeken, a jogállamiságban is fontos rést ütne egy ilyen ügynek az innen való kimenetele.
A termőföldről szóló törvény kormány által megtárgyalt előterjesztése számos olyan, a használathoz fűződő garanciát is igyekszik megteremteni, ami azt kívánja lehetővé tenni, hogy a képviselőtársaim által joggal kifogásolt zsebszerződések ellen hatékonyan lehessen fellépni. Nálunk, Magyarországon - és a mezőgazdasági bizottság ezt többször rögzítette álláspontjában - nem elsősorban a tulajdoni viszonyok kuszasága okozza a zsebszerződések nagy elszaporodottságát, sokkal inkább az, hogy követhetetlenek a használati viszonyok. Ez a törvényjavaslat tartalmazza a haszonbérleti szerződések kötelező ingatlan-nyilvántartási bejegyzését, ezen túlmenően ehhez súlyos szankciókat is fűz. Úgy gondolom, hogy a versenyegyenlőség és a zsebszerződések megszüntetése iránti rendkívül fontos érdekek miatt is szükséges, hogy a termőföldtörvény módosításával az Országgyűlés a már korábban említett nyugodt hangnemben foglalkozzon.
Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť