DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Valószínű, hogy azonos félrehallás jellemzi az ellenzéki oldalt, mert magam, jogász létemre is félrehallottam mindazt, amit a miniszterelnök úr a földtörvény vonatkozásában egy hét óta nyilatkozik. Azt állítja miniszterelnök úr, hogy nem igaz mindaz, amit a Fidesz elmondott. Szeretném megkérdezni, hogy mi alapján minősül egy gazdasági társaság hazainak vagy külföldinek. Miniszterelnök úr azt mondja, hogy a belföldi, illetőleg hazai gazdasági társaságok szerezhetnek ingatlant, termőföldet.
(16.20)
A legegyszerűbb megközelítés, hogy mi minősül hazainak: az, hogy Magyarországon bejegyzett a gazdasági társaság, vagy külföldön. Viszont ha Magyarországon bejegyzett a társaság, az nem kizáró ok, hogy annak külföldi tagjai, külföldi tulajdonosai is legyenek; tehát nem értem a miniszterelnök urat, mit ért belföldi hazai gazdasági társaságon. (Hangok az MSZP padsoraiból: Nem jogász! Honnan tudja?)
Abban az esetben, ha idejön Magyarországra egy külföldi, termőföldet akar venni, megmondja neki az ügyvéd, hogy magánszemélyként nem vehet; de ha létrehoz ugyanez a magánszemély egy egyszemélyes kft.-t, abban az esetben megszerezheti a termőföld tulajdonjogát.
A harmadik variáció, ami felötlött bennem a miniszterelnök urat hallgatva, hogy bővíteni kívánja a kormány a földtörvényben foglalt kivételeket. Emlékeztetném önöket, hogy milyen kivételek vannak: az állam, a helyi önkormányzat, az erdő- és legelőtársaságok, a közalapítványok és az egyházak szerezhetnek - mint jogi személyek - földtulajdont. Ha a miniszterelnök úr arra gondol, hogy devizabelföldi jogi személyek részére akarja szabaddá tenni a vásárlás lehetőségét, ez viszont ellentétes azzal az idén márciusban megkötött OECD-megállapodással, amiben a mi kormányunk azt vállalta (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), hogy semmiféle hátrányos helyzetet nem teremt a hazai vállalkozásokkal szemben a külföldieknek. (Az elnök ismét jelzi az időkeret leteltét.) Ezért nem értjük, hogy a miniszterelnök úr miről beszél.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť