CSÓTI GYÖRGY

Full text search

CSÓTI GYÖRGY
CSÓTI GYÖRGY (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valamennyien, akik ott jártak 1989 decemberében Erdély földjén, tapasztalhatták, hogy Temesvártól Marosvásárhelyen át Bukarestig eufória uralkodott a szomszédos országban, csodálatos hangulat volt, amelyet azután '90 márciusában hideg zuhanyként oltott ki az, amiről tévesen úgy szólt Szent-Iványi István képviselőtársam, frakcióvezető, hogy két nép támadt egymásra. Nem, tisztelt frakcióvezető úr, nem két nép támadt ott egymásra, hanem az akkori román politikai hatalom szövetkezett az ottani politikai alvilággal, hogy egy rasszista merényletet kövessenek el a magyarsággal szemben. (Hangok az ellenzéki pártok soraiból: Úgy van! - Szórványos taps ugyanonnan.)
Nos, tisztelt képviselőtársaim, térségünkben sajnos még nem olyan stabil a politikai helyzet, hogy egy kedvezően alakuló helyzet után ne történhessen nagyon gyorsan, pánikszerűen kritikus állapot. Éppen ezért most nem mosolypolitikára, nem kedélyeskedésre, önünneplésre van szükség, hanem arra, hogy a pártpolitikusoktól kezdve a legmagasabb közjogi méltóságig mindenki támogassa a napi munkában a mai román politikai hatalmat, hogy a magyarságnak tett ígéreteit - a tanügyi törvény módosításától kezdve, az egyetemen keresztül - megvalósíthassa, és ne tudjon bekövetkezni Romániában egy kedvezőtlen fordulat, hogy Románia többet már ne tudjon letérni arról az útról, amely a magyarsággal való kiegyezéshez vezet, amely az Európai Unióhoz és a NATO-hoz vezet - ezt kell nekünk keményen, a mindennapi munkában megtenni (Az elnök csengője megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), és nem önünneplésre és nem egymás ócsárlására kell törekedni ezen a területen. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť