DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Engedje meg miniszterelnök úr, hogy mindenekelőtt a harmadik témakörrel, tehát a zsarolással kapcsolatban fejtsem ki a Független Kisgazdapárt álláspontját.
Miniszterelnök úr megfeledkezett annak az igen fontos ténynek a közléséről, hogy a zsarolók személye és az ő magatartásuk nem most kerül első ízben a Magyar Köztársaság Országgyűlése elé, hanem én 1992. VI. hó 15-én, a kezemben lévő országgyűlési jegyzőkönyv másolatának tanúsága szerint ennek a személynek, akiről miniszterelnök úr is beszélt, tehát Rónaháty Istvánnak a veszélyes magatartásáról... - aki már akkor sem volt a Kisgazdapárt tagja, hanem annak a katonai csoportnak volt az egyik vezetője, akik megrohamozták 1992. VI. hó 11-én a Független Kisgazdapárt épületét, és el akarták foglalni, annak volt a vezetője, aki az egyik lépcsőhajlatban állva mutogatott, hogy a különböző rohamozó egységek az épület mely részét foglalják el.
Rónaháty István önmagát a katonai elhárítás őrnagyának, illetőleg időnként ezredesének tüntette fel, éles lőfegyver volt nála. Akkor, amikor az ellenem indult büntetőeljárás során szükségesnek tartottam - tudniillik nem Rónaháty István és társai ellen, a támadók ellen indítottak büntetőeljárást, hanem ellenem, hogy miért merem felfedni a valóságot -, én feltártam a katonai elhárítás, feltártam a Belügyminisztérium, feltártam az Országgyűlés előtt, feltártam az akkori miniszterelnök előtt; követeltem, hogy tessék ezzel a bandával szemben eljárni, mert ezek a többpárti parlamenti demokráciára konkrét veszélyt jelentenek. Egyébként az adataink között voltak olyanok is, amelyek egyenesen arra utaltak, hogy már akkor Rónaháty István egy kívülálló személyt zsarolt mint az elhárítás embere.
Sajnálatos, hogy öt éven keresztül semmi nem történt, és most a miniszterelnök úr úgy említi a Kisgazdapárt megsemmisítésére törő személyt, mintha a Kisgazdapárt tagja lenne. (Felzúdulás az MSZP soraiban. - Közbeszólások: Nem igaz! Nem ezt mondta!) Kérem, ő nem volt tagja! (Zaj.) - de azt mondta, hogy '94-ig tagja volt. Nem volt, már '92-ben sem volt tagja, '92-ben is már mint a Kisgazdapárt megsemmisítésére irányuló erők egyik vezetője lépett színre.
Tehát úgy gondolom, hogy meg lehetett volna akadályozni ezt a súlyos bűncselekmény-sorozatot, ha annak idején a bűnözőkkel szemben lépnek fel. De sajnálatos módon akkor a hatalom - igaz, ez akkor nem önök voltak - a Független Kisgazdapártot akarta megsemmisíteni.
Ami most már a Szentszékkel kötött megállapodásukat illeti - úgy gondolom, nagyon jelentős dolog, ha megállapodás történik az egyház ügyében, de legyen szabad néhány aggályomat kifejeznem. Az egyik ilyen aggályunk, hogy talán bölcsebb lett volna először valamennyi magyar történelmi egyházzal megállapodni, mielőtt önök a Szentszékkel megállapodnak. A Magyar Köztársaság alkotmánya szerint a jelentős kérdésekben az Országgyűlés köti meg a nemzetközi szerződéseket. Jó lett volna ebben az esetben az Országgyűlés pártjaival előzetesen konzultálni. Mi úgy gondoljuk, hogy az összes egyház számára megnyugtatóbb lett volna az ilyen megoldás; noha nem ismerjük még a részletes eredményeket, reméljük, azok kielégítőek lesznek.
Ami pedig az európai uniós csatlakozási igényt és a jogalkotási elképzeléseket illeti, mi ismételten kifogásoljuk, hogy nincsen jogszabály-előkészítés, nincsen hatásvizsgálat. Az európai uniós csatlakozást illetően... (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) - befejezem a mondatot, elnök úr - pedig nincs a gazdaság olyan szintre hozatala és ennek érdekében (Az elnök ismét jelzi az idő leteltét.) megtett lépések, amelyek az európai uniós csatlakozásunkat mielőbb lehetővé tennék. Köszönöm a türelmüket. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť