DR. ISÉPY TAMÁS

Full text search

DR. ISÉPY TAMÁS
DR. ISÉPY TAMÁS (KDNP): Tisztelt Országgyűlés! Kicsit messzebbről kell kezdenem, mert egyes felmérések szerint a damaszkuszi úton változatlan a tolongás, és már sorszámokat osztogatnak, hogy kit érjen a legközelebbi villámcsapás. Így miniszterelnök úr felszólalásából örömmel kellett tapasztalni, hogy a miniszterelnök urat is elérte legalább a villám előszele, mert az egyházak történelmi és társadalmi szerepének tagadásától mai felszólalásában eljutott annak elismeréséig.
Az egyháziasodás első jele - elnézést kérek -: a "Magyarország 2000" konferencián elhangzott, ahol egy felszólalás egyenesen szentté akarta avatni, ezt indítványozta egy felszólaló, hogy a miniszterelnök urat az eddigi tevékenységéért szentté kellene avatni. Gondolom, hogy a vatikáni megállapodás nem érinti a szentté avatási eljárást (Derültség a jobb oldalon.), és a Szentszék fenntartja magának a megállapodásban ezt a jogot, hogy az eljárást változatlanul ő folytassa le. No, ebben a szentté avatási eljárásban van egy tisztség: az ördög ügyvédje. Azt hiszem, ebben sokan felvállaljuk az ördög ügyvédjének a szerepét, akik a szentségnek ezeket az apró megnyilvánulásait egy kicsit megcsipdesik, hogy még időben megálljon a szentté avatási eljárás, és még a boldoggá avatásig se jusson el.
Nézzük már meg, most egy kicsit olyan volt a látszat, mintha a ministráns kezéből a füstölő is ki lett volna ragadva, egy kicsit szállt most a tömjénfüst és egy kicsit eltakarja az általunk ismeretlen megállapodást, hogy mi van a Szentszékkel kötött megállapodásban. Amire a miniszterelnök úr utalt, az egyik, hogy azonos elbírálás alá esnek az iskolai, közoktatási, felsőoktatási intézmények, erre van egy alkotmánybírósági döntés. Ez nyilvánvalóan kötelező. Szájer képviselőtársam már utalt arra, hogy a törvény végrehajtása a végrehajtó hatalom kötelessége. Tehát ezt érdemként nem lehet betudni. A személyi jövedelemadó vonatkozásában szintén törvényi szabályozás van. A többi részletet nem ismerjük. Nyilván üdvözölni kell a Szentszékkel kötött megállapodást, ha ebben nincs csapda: az egyházak egymással történő szembeállítása, a történelmi egyházak egymás közötti megkülönböztetése.
(15.40)
Tehát nyilvánvalóan ennek érdeméről akkor lehet nyilatkozni, amikor a megállapodás valóban az Országgyűlés elé kerül, és a részletei ismertté válnak.
Így üdvözölni kell a megállapodást, de utalni kell az ördög ügyvédjeként arra is, hogy mi történt 1994-től a mai napig: hogy az egyeztetőbizottság tevékenysége ellehetetlenült, hogy először államtitkár nem volt, utána egyeztetőbizottság nem volt, megakadt az ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezése; ami ott előrelépés volt, az az önkormányzatok és az egyházak között létrejött megállapodás.
A másik a törvényalkotás. Valaki ezt úgy jellemezte, hogy a törvényhozási hisztéria korát éljük, és lassan itt már egy elmegyógyintézetté alakulunk át, mert a szabályok szerint egy operettet is legfeljebb két ember írhat meg: a szöveget az egyik, a zenét a másik. Itt 384-en csináljuk a kottát és írjuk a szöveget az előkészítetlenség miatt. Többször felhívtuk a figyelmet arra, hogy végre létre kellene hozni - mindegy, hogy a Miniszterelnöki Hivatalban vagy az Igazságügyi Minisztériumban - egy kodifikációs apparátust, amelyik megkapja a nyers kottát, a koncepciót, a szakszöveget, azt átírja jogi nyelvre, a normaszöveg nyelvére, az újból átmegy a szakszűrőn, és akkor itt egy előkészített törvényjavaslat kerülne az Országgyűlés elé - így nem kellene 5-600 módosító javaslatról itt vitatkozni!
Ami viszont a miniszterelnök úr felszólalásában még törvényalkotási feladat, erre szoktam azt mondani, hogy az etetőlegények gyorsasága és a malom őrlési sebessége között akkora a különbség, hogy fogaskerekek fognak törni. Ez feldolgozhatatlan! Ami jelenleg az Országgyűlés asztalán fekszik, már az feldolgozhatatlan, nem pedig, ami itt vár ránk!
A harmadik kérdéssel kapcsolatban - miután le vagyok maradva az újságolvasásban - a történetet a miniszterelnök úrtól hallottam. Elég ügyetlen dolog ilyen nyíltan; a sikerdíj százalékát kell kikötni, az sokkal jobb megoldás, és az összeg is több lenne 20 millió forintnál.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť