DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Jó lenne azért, hogyha egyszer már eldöntenék, hogy ki képviseli a kormány álláspontját, illetve hogy egyáltalán van-e a kormánynak közös álláspontja - hiszen az elmúlt hetekben egymásnak ellentmondó nyilatkozatok hangzottak el.
Amikor először felröpült a híre annak, hogy ellenzékiek tiltakoznak a tárgyalások ellen, akkor a legelső megszólalás arról szólt, hogy dehogy, kérem szépen, nincsenek itt peren kívüli megegyezésről szóló tárgyalások, itt, kérem szépen, szakértői egyeztetés folyik. Utána a külügyminiszter úr a tévé nyilvánossága előtt elmondta, hogy igen, kérem szépen, a peren kívüli megállapodás sokkal jobb lenne az országnak, sokkal hasznosabb lenne, mert lám, a hágai per milyen sokba kerül. Most akkor vannak - vagy nincsenek?
Azért felhívom a figyelmet arra, hogy a Magyar Demokrata Néppárt benyújtott egy országgyűlési határozati javaslatot arról, hogy a kormány csak a parlament jóváhagyásával folytathasson ilyen tárgyalást, és egyáltalán ne köthessen megállapodást. Ennek az előkészítése során áttekintettük a parlamenti megszólalásokat, és tájékoztatom önöket arról, hogy '95. szeptember 4-én miniszterelnök úr napirend előtti hosszadalmas hozzászólásában úgy mellékesen egy mondatban elmondta, hogy kezdődnek a tárgyalások a peren kívüli megegyezés lehetőségéről. Vegyék elő a jegyzőkönyvet, nézzék meg: ez elhangzott '96 elején is! (Közbeszólás a bal oldalról: Akkor már a külügyminiszter!) Akkor már a külügyminiszter úr szájából.
Tisztelt kormánypárti Képviselőtársaim! Én csodálkozom önökön, hogy önöket nem érdekli, hogy az önök kormánya, kormányfője valójában mit csinál és mit mond, és hogy a kettő fedi-e egymást.
Rendkívül furcsa dolog az, hogy azt hallhattuk, hogy ezekről a tárgyalásokról nincs jegyzőkönyv. Tisztelt Képviselőtársaim! Nemzetközi tárgyalásokat jegyzőkönyv nélkül egy ilyen jelentőségű kérdésben vajon hogyan lehet folytatni? (Közbeszólás a jobb oldalról: Az elvtársak!)
(9.30)
A következő kérdés: vajon milyen szakértői tárgyalás az, ahol egy régi karrierdiplomata folytatja a tárgyalásokat, nem szakértők tárgyalnak egymással? Mečiar úrral '92 óta számtalan olyan ideiglenes megállapodás történt, amelyet nem tartott be. (Az elnök csengetéssel figyelmeztet az idő leteltére.)
Végezetül csak annyit: a politikai bölcsesség csíráját sem mutatja az a kormány, amelyik kiteszi magát egy ilyen helyzetnek, mert még ha meg is kötne egy peren kívüli megállapodást, soha nem mosná le magáról, hogy Hágában... (Az elnök ismét csengetéssel figyelmeztet az idő leteltére. ) ...jobb eredményt érhetnénk el. Legalább ennyiben gondolkozhatnának, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim!
Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť