DR. SARKADINÉ DR. LUKOVICS ÉVA

Full text search

DR. SARKADINÉ DR. LUKOVICS ÉVA
DR. SARKADINÉ DR. LUKOVICS ÉVA, a szociális és egészségügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A szociális és egészségügyi bizottság az 1996. december 4-én megtartott ülésén tárgyalta a gyermekvédelmi törvény általános vitára való alkalmasságát. Az előterjesztő kormány részéről segítségünkre volt Gáspár Károly úr, a Népjóléti Minisztérium munkatársa.
Szó esett a bizottsági ülésen elsősorban a javaslat most már elodázhatatlan szükségességéről, a parlamenti tárgyalást megelőző igen kemény érdekegyeztetési folyamatról, hiszen megtudtuk, hogy mintegy nyolcvan szervezettel történt egyeztetés, amíg a beterjesztett szöveg elkészült.
A javaslatban megjelenő újszerű struktúrákat taglaltuk, és nem utolsósorban a végrehajtáshoz szükséges pénzt firtattuk. Talán eléggé el nem ítélhető módon a képviselői kérdések fókuszában éppen a pénzügyi finanszírozási háttér állt.
Megtudtuk - összefoglalva -, hogy ennek a törvénynek a végrehajtására a forrásokat az 1997. évi költségvetési törvényben kell tételesen megtaláljuk. Így összesen 650 millió fog jutni ebben az évben a gyámügyi igazgatási rendszer változtatásaira, 350 millió forint az új családsegítő szolgálatok kiépítésére, és 410 millió forint áll rendelkezésünkre pályázati alapként az alapellátás és a szakellátás korszerűsítésére. Ez testvérek között is összeadva 1,4 milliárd forint, tehát nem kifejezetten sok. Ezen túlmenően az állampolgárok számára az egyes ellátásokhoz 250 millió forint mint otthonteremtési támogatás és 4 milliárd forint fog rendelkezésünkre állni a rendszeres gyermekvédelmi támogatás forrásaként. Ez bizony összeadva 5-6 milliárd forint, akárhogy is nézzük. Ez így kimondva nagyon soknak tűnhet, de ismerve a téma és a tevékenység sokrétűségét, bizony nagyon kevés.
Szó esett a bizottsági ülésen továbbá mindazokról a változásokról, amelyeken a konkrét normaszöveg az elmúlt évek során átesett. Tudjuk, hogy évek óta kísérlet történt, hogy szülessen meg végre ez a törvény. Végigkövethettük, hogy hogyan jutott el a koncepció az úgynevezett kisbírósági rendszertől a teljesen önálló szervezeti rendszeren keresztül a mostani beterjesztett és felvázolt szerkezethez.
Végezetül el kell hogy mondjam, hogy nem volt igazán parázs vita a szociális és egészségügyi bizottság ülésén ebben a kérdésben, hiszen ennek a bizottságnak a tagjai egytől egyig meg vannak győződve arról, hogy ebben a témában törvényt kell alkosson az Országgyűlés.
A bizottság tehát 14 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett a tisztelt Háznak általános vitára alkalmasnak és tárgyalandónak ajánlja.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť