DR. GÖTZINGER ISTVÁN

Full text search

DR. GÖTZINGER ISTVÁN
DR. GÖTZINGER ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A politika sokféle meghatározásából egyetlen gondolatot szeretnék kiemelni. Eszerint a politika funkcióját tekintve elsősorban célkitűző tevékenység, amelynek a nyilvánosság előtt is megjelenő centrumában a törvényhozás áll.
A mindennapi nyilvánosság előtt kevésbé látható, de talán fontosabb mindaz, ami egy törvény megszületését megelőzi és ami követi: az elérni kívánt cél megvalósulása. A törvényjavaslat vitájában ehhez a két témakörhöz kívánok hozzászólni.
A napirenden lévő javaslat több szempontból is az egyik legmegalapozottabb törvénytervezet. A nyolcvanas években néhány igen jelentős társadalomkutatás folyt hazánkban, amelynek megemésztésével és szükséges mértékű folytatásával ma is adósok vagyunk. A kutatások egy része közvetlenül vagy közvetve a gyermekek és az ifjúság helyzetére, szocializációs problémáira irányult. Azt hiszem, hogy mindazok, akik közreműködtek a törvényjavaslat előkészítésében, ismerték ezeket a kutatási eredményeket, szembesültek azzal a társadalmi valósággal, amelyet ezek a kutatások feltártak.
(21.00)
Közismert, hogy a gyermekkorban elszenvedett ártalmak és hiányok épülnek be a legmélyebben a testbe, a lélekbe, meghatározzák az egész további életünket. Kevésbé volt ismert, hogy ezek az ártalmak és hiányok milyen széles körben érintik és veszélyeztetik a gyermekeket és az ifjúságot; és kevésbé volt ismert, hogy milyen szoros összefüggés van a családok társadalmi helyzete és a gyermekeket ért ártalmak és veszélyeztető tényezők között. Ma is hiányosak az ismereteink a társadalomban általános nevelési szokásokról, a szülőket vezérlő nevelési elvekről. A magyar társadalom értékrendjében a családnak és a gyermeknek fontosabb szerepe van, mint más olyan országokéban, amelyekben erre vonatkozó összehasonlításokat végeztek. Ennek ellenére egy vizsgálat szerint a gyermekeknek csak negyede él érzelmi melegséggel telt, megértő, optimális családi légkörben; nem ritka az érzelmileg sivár, pozitív élményekben szegény környezetben élő gyermek. Ugyancsak kutatási adatok szerint az elmúlt évtizedekben nem csökkent, hanem nőtt a fizikai büntetés aránya az otthoni nevelésben.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azt hiszem, hogy nálunk szerencsésebb és gazdagabb országokban is általános jelenség az érzelmi elszegényedés, a közöny és az élet általános eldurvulása. A modernizációnak nevezett folyamat egyik ellentmondása, hogy amíg a tudomány és a technika lehetővé teszi, hogy biztonságosabbá és kényelmesebbé váljon az élet, mégis egyre sérülékenyebbek, védtelenebbek és kiszolgáltatottabbak vagyunk számtalan dologgal szemben, különösen a gyerekek és az idős emberek. Ezzel szembe kell néznünk, mint ahogy ennek a törvényjavaslatnak a készítői tették a gyermekek védelmében.
Tisztelt Képviselőtársaim! Olyan államigazgatási törvényről tárgyalunk, amely célja szerint beavatkozik a magánéletbe, a civil életbe. Ez önmagában is probléma, ha nem tekintünk arra, hogy esetenként a kötelezés és a kényszer eszközeivel is. Probléma és örök kérdés, hogy szabad-e és milyen módon szabad a jognak behatolnia olyan területekre, ahol az emberek közötti viszonyokat a közösen elfogadott értékeknek, a megértésnek, a helyzetek és cselekvések közös értelmezéséből kialakított szokásoknak kell szabályoznia. Ha a mindennapi élet szokásai és szabályai helyére belép a jog, akkor a joggal szemben meggyengülnek ezek a mindennapi életből fakadó szokások, a mindennapi élet értékei, akkor nem azokra a közös értékekre hivatkozunk a konfliktusainkban, amelyeket valamennyien elfogadunk, hanem a jogra hivatkozunk. Ez a probléma megoldhatatlan. Megoldhatatlan, mert van olyan társadalmi érdek, amely másképp nem oldható meg - a gyermekek védelme másképp nem oldható meg.
Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a korábbi szabályozáshoz, különösen a köztudatban élő szabályozáshoz képest - amely miatt még ma is nagyon gyakran ebben a témakörben állami gondozásra és javítóintézetre gondolnak, ha a gyermekek védelmének kérdése kerül szóba, ehhez képest - igen nagy változások történtek már az elmúlt évtizedekben és években, de különösen ez a törvény jelent jelentős, nagy változást, elsősorban azért, mert az alapellátásokat nem elsőrendűen és első megközelítésben mint államigazgatási feladatot, hanem mint államigazgatási szolgáltatást fogja fel. Ezen túl úgy közeledik a civil társadalomhoz, hogy a civil társadalmat ebben a feladatban mintegy partnernek kéri fel, egyrészt hogy vegyen részt a szolgáltatások nyújtásában, másrészt hogy vegyen részt ezeknek a feladatoknak a megoldásában - egyfajta munkamegosztást próbál kialakítani az államigazgatási szervek és a civil társadalom felett. Én azt hiszem, ez az a cél, amelynek a megvalósulásától az egész gyermekvédelmi törvény jövője, helyzete nagymértékben függ.
Ha arra gondolunk, hogy a korábbi, nagyintézményes megoldások - az úgynevezett állami gondozás, de ha az ifjúságra gondolunk, a javítóintézetek rendszere - azzal, hogy kiszakították a társadalomból, a maguk természetes környezetéből azokat, akikről úgy ítélte meg az államigazgatás, az ő helyzetükben erre szükség van, egyúttal mintegy stigmatizálta - a társadalomban ma is mélyen él ez a szemlélet a másságról, egy olyan fajta másságról, amelynek a lényege a stigmatizáltság -, ez egy olyan ördögi kört indított el, amikor a stigmatizáltságot maguk a társadalomból kiszakítottak szenvedték meg a legjobban, és ez egy állandó újratermelődéshez vezetett. Éppen a javítóintézetekbe küldött gyermekek leszármazottai kerültek újra meg újra javítóintézetbe, az állami gondozottak gyermekei lettek újra meg újra állami gondozottak. A társadalomból való kiszakítottság tehát azt jelentette, hogy éppen ezek termelik újra önmagukat, termelik újra a társadalomból kiszakított és némileg kitaszított embereket. Talán ebben a kérdésben érhető el döntő változás, ha a helyi társadalom, a civil társadalom jelentős részt vállal, éppen ezt a stigmatizációs szemléletet tudja megváltoztatni azzal, hogy egyrészt a gyermeket nem szakítják ki a maga természetes környezetéből, másrészt a sok közreműködő mégiscsak hatással van a környezetére.
Én azt hiszem, hogy ez az a néhány kérdés, néhány legfontosabb kérdés, amit szerettem volna elmondani. Mindazzal együtt, ami eddig korábban elhangzott, én azt hiszem, ez az egyik legjobb, legmegalapozottabb törvényünk az utóbbi hónapokban. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť