TAMÁSSY ISTVÁN

Full text search

TAMÁSSY ISTVÁN
TAMÁSSY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Néhány kérdésre - nagyon távirati stílusban - szeretném a figyelmet ráirányítani, ezért szeretnék Barsiné Pataky Etelka hozzászólásához, illetőleg az ő szónoklatához hozzászólni.
Úgy gondolom, a hatósági feladatok ellátása egy kardinális kérdése ennek a törvénynek, és én voltam, akit ő nem nevezett meg, aki a múlt héten az építési hatóság létrehozása mellett érveltem.
Nem tudom, nem kerülte-e el a figyelmüket az a tény, amire hivatkoztam, hogy ez a megoldás a szakma legnagyobb részének a kívánsága. Az építő- és építészszakma egyértelműen az építési hatóságot tartja a legjobb megoldásnak; másodsorban elfogadhatónak tartottuk azt a javaslatot, amit az előterjesztő a törvényjavaslatban elénk tárt; és tulajdonképpen a jelenlegi helyzetet rendkívüli rossznak tartjuk. Ezen mindenképpen változtatni kell.
Ugyanakkor egy nagyon veszélyes eszkalációs folyamatot látok most megjelenni. Az a bizonyos, minisztérium által megjelölt 120-140, maximum 150 elsőfokú építéshatósági hely helyett most már 3-400 jelenik meg. Attól félek, ha ezt így folytatjuk, és nem mondjuk ki határozottan, hogy például a meglévő városhálózatnál nagyobb nem lehet ezeknek az építéshatósági helyeknek a száma, akkor gyakorlatilag ugyanott vagyunk, ahol a jelenlegi helyzet tart.
Az építéshatósági ellenőrzésről a múltkor nem beszéltem, de el szeretném mondani, hogy az 1990-ben megszüntetett építéshatósági rendszer a korábbi gyakorlat egyik legsikeresebb eleme volt. Megyénként általában 3-5 fős csoportok végezték, nemcsak a papírok rendben levését ellenőrizték, hanem az építés műszaki tartalmát, szakszerűségét és a megfelelését. Úgy látom, lejárt az időm, még egy témához hozzászóltam volna, de köszönöm szépen a türelmét, elnök úr.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť