DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Az ön és a közvélemény megnyugtatására szeretném elmondani, hogy a tbc ma egyáltalán nem halálos megbetegedés. A gyógyítás teljességgel eredményes lehet, ha a betegséget időben felfedezik és a beteg együttműködik. Azt hiszem, ez két döntő feltétel. Azt is hozzáteszem, hogy törvényi eszközök nem állnak rendelkezésre kényszergyógykezelés elrendeléséhez, de nagyon fontos, hogy kellő propagandával, tájékoztatással, felvilágosítással erről az érintetteket sikerüljön meggyőzni, hiszen a megbetegedettek jelentős része valóban a rossz szociális helyzetben levők köréből kerül ki.
A múltkor elmondottam önnek azt is - de most is szeretném megerősíteni -, hogy igen komoly összegeket fordítunk például a hajléktalanok tbc-szűréséhez. Ebben részt vesznek a különböző szervezetek, mint például a Máltai Szeretetszolgálat.
(16.20)
Krónikus kezelés céljából is létrehoztunk különböző szociális intézményeket, valamint tébécés hajléktalanszállásokat, ahol lehetőség van hosszabb utógondozásra is. Ezek működését - megállapodásunk alapján - ma már az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozza, így lehetőség van megfelelő idejű gyógyszeradagolásra; s mivel itt nem olyan szigorúak a kórházi körülmények, könnyebb benntartani ezeket a hajléktalan betegeket. Természetesen továbbra is érvényben van az a rendelkezés, miszerint hajléktalanszállás csak negatív mellkasi röntgenlelet birtokában vehető igénybe.
Tehát fontos, hogy erről a kérdésről itt is szóljunk, de az is nagyon fontos, hogy pontos és hiteles tájékoztatást adjunk arról, hogy ez a betegség megelőzhető. De ha mégis előfordul a betegség, akkor van esély az eredményes gyógyításra. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť