DR. VARGA ISTVÁN

Full text search

DR. VARGA ISTVÁN
DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Országgyűlés! Újszülöttkori ultrahangos szűrővizsgálatot a budapesti Madarász utcai gyermekkórház már hat éve végez. Ennek eredményeként lehetővé válik például a vizeletpangással járó vesebetegségek korai felismerése, amelynek következtében megmenthető a kis csecsemő veséje, és számos szövődményt, művesekezelést, vesetranszplantációs igényt kerülhet el mind a beteg, mind az ország egészségügye.
Pályázat útján kezdetben 2,5 millió forintot kapott évente a kórház, ezt utóbb 1 millió forintra csökkentették, 1996-ban pedig egyetlen fillért sem kaptak a szűrővizsgálatra. Az országban Budapesten kívül még két helyen, Cegléden és a Dunántúlon végeznek ilyen szűrővizsgálatot. Miskolcon az anyagi támogatás megvonása miatt abbamaradt a szűrővizsgálat.
Ez a típusú szűrés fájdalommentes, veszélytelen és nagy hatású, mivel viszonylag nagy százalékban ismerhetők fel a vesebetegségek. A Madarász utcai kórházban pusztán azért nem álltak le a szűrővizsgálattal, mert a helyi szakembergárda lelkesedése és odaadó munkája az anyagi támogatás megvonása után sem lankadt. Kérdés, hogy ez a lelkesedés anyagiak híján fenntartható-e és meddig.
Tisztelt Országgyűlés! Itt nem az orvosok javadalmazásáról van szó elsősorban, hanem a vizsgálat tényleges költségeiről: energia, számítógépes szoftverek. Eddig egy vizsgálatra 1000 forint jutott, ami jóval alatta maradt a szakorvosi vizit díjának. Ma már ennyire sincs pénz.
Kérdezem a miniszter urat: meddig marad még közhely, hogy a megelőzés olcsóbb, mint a gyógyítás? (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť