DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS

Full text search

DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS
DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Azt hiszem, közel járok a valósághoz, ha azt állítom, hogy igen sok honfitársamnak okozott már sok-sok fejtörést, és szerzett kellemetlen, igen nehéz munkával töltött órákat az a tény, hogy adóbevallását éves rendszerességgel meg kell tennie.
Különösen igaz ez 1997-re. Még akkor is így van ez, ha elismerjük, hogy az adózásra minden állampolgár jól felfogott érdeke - vagyis az állam finanszírozhatósága - érdekében van szükségünk. Pontosan ebből az okból kiindulva, számomra érthetetlen az, ha az állam és valamennyi polgára közös érdekének megvalósítását olyan nehézségekkel akadályozzuk, mint az adóívek bonyolultsága, áttekinthetetlensége és a köznyelvtől jelentősen eltérő volta.
A bonyolultságra példaként hadd álljon csak itt az ún. melléktáblák felszaporodásának a ténye, vagy az adóalap 50 százalékának az adózó által való kiszámítási kötelezettsége.
Az áttekinthetetlenség példája látható az útmutatóban, a munkalap "B" tábla 153. sorában a 28. oldalon, ahol a következők szerepelnek: "153. A levonható adókedvezmény (Útmutató 29. oldal)". Ha átnéz az ember a 29. oldalra, a 153. sorban ezt találja: "153. sor: Ezt a sort az Útmutató 28. oldalán leírtak szerint töltse ki!" Hol van tehát az eligazítás?
A közérthetőségre is hadd álljon itt egy példa: "Ha az ön összevont jövedelme bérből és/vagy más jövedelemből áll (a bevallás 7. sorában és/vagy az azt követő sorokban is szerepel adat), akkor az adó kiszámításához az adótáblázatot használja."
Nem tarthatjuk tehát véletlennek, hogy 1996-ban 5717 adóper indult - több, mint a megelőző évben. Figyelemre méltó az is, hogy Kékesi László, az APEH elnöke a nyilvánosság előtt is elismerte: sok a hibás bevallás. Egyes újsághírek szerint ez a szám közel van az 500 ezerhez.
Ezért kérdezem tehát tisztelettel az államtitkár urat: egyszerűbbé, áttekinthetőbbé és közérthetőbbé tehetők-e az adóbevalló ívek? (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť