DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A Maros megyei prefektus ebben a közleményében a helyi közigazgatásról szóló 69. számú törvényre hivatkozott, amely, sajnos, valóban érvényben van Romániában, és amely kimondja, hogy az állampolgárok és a hatóság közötti érintkezés hivatalos nyelve az államnyelv. Ez ellentétes az alapszerződéssel, ahogy képviselő úr mondta, méghozzá pontosan az alapszerződésnek azzal a pontjával, amely kötelező jogi érvénnyel vezeti be a 1201. már idézett ajánlását.
Victor Ciorbea román miniszterelnök március 12-ei budapesti látogatása során tájékoztatást adott arról, hogy a román kormány a közeljövőben szándékozik - több más törvény mellett - ezt a 69. számú, helyi közigazgatási törvényt is megváltoztatni, és ez végre megnyitja az utat az előtt, hogy szabadon használhassák a kisebbségek az anyanyelvüket - nem csak a magyarok, a németek és mások is a hivatalos érintkezésben.
Sajnos, ami Marosvásárhelyet illeti, azt hiszem, tisztelt képviselőtársaim előtt nem ismeretlen, hogy ebben a városban már sokszor voltak feszültségek, itt működik az Avram Iancu nevű szövetség - ez a szélsőségesen nacionalista román szervezet -, sajnos, a helyi hatóságok munkájára is van hatással. Itt történt ama nevezetes, 1990. évi március pogrom is.
Mi a magunk részéről azonban abból indulunk ki, hogy az alapszerződést követően - és különösen Constantinescu elnök úr és Ciorbea miniszterelnök úr hatalomra kerülését követően - a magyar-román viszony légkörében alapvető változás van, és ez a változás nemcsak protokolláris, nemcsak felszíni és felületi; nyolc új egyezményt írtunk azóta alá, a kolozsvári főkonzulátus megnyitás előtt áll. Az RMDSZ képviselői részt vesznek a kormányban, az RMDSZ-nek prefektusa és alprefektusai is vannak - sajnos nem Maros megyében, de máshol az országban; tehát ők maguk is rendelkeznek azzal a lehetőséggel, hogy törvényes érdekeiket érvényesítsék.
A magunk részéről természetesen figyelemmel kísérjük, és minden eszközzel az alapszerződés betartását, illetve teljesítését szorgalmazzuk. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť