DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ön most nyilván azt várja tőlem, hogy azt fogom válaszolni: a meglévő készletekért a kormány felelős. Nem ezt válaszolom, mert a kérdés ennél lényegesen bonyolultabb. Azt hiszem, ön velem együtt jól emlékszik arra az időre, amikor a kormány pontosan megmondta, hogy mit, mennyit kell termelni, hova kell szállítani, és azért mennyit fizetnek. Ez a rendszer nem vált be, átadta a helyét egy másiknak. Most senki nem mondja meg senkinek, hogy mit termeljen; mindenkinek saját magának kell kitalálnia. Ameddig nem szervezhető meg ez a kérdés, addig a piaci zavarokkal óhatatlanul nap mint nap találkozni fogunk.
Ön készleteket említett; kérdezte, hogy a kormány ezt hogyan méri fel. Ezek szerint önök felmérték - ha ilyen pontosan tudják -, hogy mennyi tonna a burgonya, és mennyi tonna a kukorica és a búza. Szeretném a figyelmét felhívni, hogy ebben rengeteg olyan becslés van, amely különféle lobbyk becslése. Mert más az érdekük a termelőknek, más az érdekük a kereskedőknek, és teljesen más adatokat dobnak be a köztudatba. Azt is szeretném hozzátenni, hogy ezeket az adatokat majd akkor lehet pontosítani, amikor az adatszolgáltatási rendszer - amely ellen most ilyen nagy tiltakozás van Magyarországon - teljes mértékben kiépülhet. A kormánynak nem azért van szüksége ezekre az adatokra, hogy harácsot, dézsmát szedjen vagy padlást söpörjön, hanem azért, hogy szabályozni lehessen ezeket a folyamatokat. A kormány ennek megfelelően ezeket a lépéseket megteszi.
A gabonakészletek felszabadítása és export céljából történő értékesítése folyamatosan történik. A burgonyakészletekről pedig azt tudom mondani, hogy meggyőződésem szerint ezek a becslések nem állják ki a valóság próbáját, nagy valószínűséggel túlzottak. Az elmúlt évben tömegesen vetettek el olyan étkezési burgonyát, amely nem eltartható, és meggyőződésem szerint ma már nem értékesíthető. Ezek állami támogatása az adófizetők pénzéből megkérdőjelezhető.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť