ELNÖK (dr. Gál Zoltán)

Full text search

ELNÖK (dr. Gál Zoltán)
ELNÖK (dr. Gál Zoltán): Ezekkel a döntésekkel a KDNP parlamenti frakciója megszűnt, mivel létszáma a szükséges 15 fő alá csökkent.
A Házszabály rendelkezésének megfelelően a megszűnést Isépy Tamás képviselő úr július 25-én kelt levelében bejelentette.
A frakció megszűnése következtében a KDNP-frakció tagjai a továbbiakban független képviselővé váltak, és az országgyűlési tisztségviselői, illetőleg bizottsági megbízatásaik megszűntek.
Erről a tényről a volt frakció valamennyi tagját és a többi frakció vezetőjét értesítettem.
A KDNP-frakció megszűnése szükségessé teszi a képviselőcsoportok 1994 júniusi, azóta módosított megállapodásának felülvizsgálatát. E célból 1997. szeptember 4-én a hatpárti egyeztető tárgyalást hívtam össze.
(17.10)
Ezen a megbeszélésen a frakciók egyetértettek abban, hogy a megszűnt országgyűlési alelnöki tisztségre a jelölés joga a Fideszt illeti. Egyetértettek továbbá abban, hogy a frakciók a KDNP-frakció megszűnése következtében előállt helyzetről tárgyalásokat kezdenek az előbb említett megállapodás felülvizsgálatára.
Tájékoztatom a tisztelt Országgyűlést, hogy ezen a megbeszélésen a Fidesz képviselője jelezte, hogy több, nem kizárt és nem kilépett, volt KDNP-s képviselő a Fidesz frakciójában kívánja folytatni tevékenységét. A megbeszélésen vita alakult ki arról, hogy ezt hat hónapos várakozás nélkül megtehetik-e. E vitára tekintettel felkértem az alkotmányügyi bizottságot, hogy foglaljon állást ebben a kérdésben.
Tájékoztatom a tisztelt Országgyűlést, hogy ezen a megbeszélésen megállapodás született arról, hogy a függetlenné vált, illetőleg más frakcióba tartó képviselőink ülésrendje egyelőre nem változik, Pokorni Zoltán és Szájer József már korábban említett helycseréjétől eltekintve.
Tisztelt Országgyűlés! Tájékoztatom továbbá az Országgyűlést arról, hogy a mai napon Pokorni Zoltán frakcióvezető úr arról értesített, hogy tizenegy függetlenné vált képviselő - név szerint: Csépe Béla, dr. Isépy Tamás, Ivanics István, dr. Kovács Kálmán, dr. Latorcai János, dr. Leitner Gábor, dr. Pálfi Dénes, dr. Rapcsák András, dr. Rubovszky György, dr. Surján László és dr. Varga László - csatlakozási kérelmét a Fidesz-frakció elfogadta, és tagjai közé felvette. Arra figyelemmel azonban, hogy az alkotmányügyi bizottság az előbb említett vitás kérdésben még nem alakította ki az álláspontját, úgy határoztam, hogy mindaddig, amíg ez meg nem történik, a felsorolt képviselők neve mellett nem szerepeltetjük a frakciótagságot.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť