DR. SZABÓ IVÁN

Full text search

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Államtitkár Úr! Korunk meghatározó törekvése a termelés tudástartalmának növelése, a társadalom tudásszintjének növelését célzó állami és társadalmi törekvések prioritása. Sajnálatos tény, hogy e területeken nem követjük a világtendenciát. Az alap- és középszintű oktatásunk színvonalát súlyosan rontja a pedagógusok anyagi és erkölcsi elismerésének, az iskolák felszereltségének és dologi ellátásának rendkívül alacsony volta.
(14.30)
Fontos elem a pedagógus-továbbképzés megszervezése és megindítása. Sajnos azonban átgondolt, államilag támogatott továbbképzési rendszerünk nincs, e kérdéseknek még felelőse sincs az irányításban, holott az európai csatlakozásra való felkészülés már régen megkövetelte volna a széles körű képzés megindítását.
A kutatás-fejlesztés központi támogatása nálunk a legalacsonyabb Európában, a meglévő K+F-intézményeink csődjét csak az állami tulajdonlás fenntartása akadályozza. E helyzetben természetes lenne a felsőoktatási intézmények kutatás-fejlesztési teljesítményének fokozása, a tanulók és doktoranduszok bevonása, ezzel olcsó kapacitást teremtve, miközben a tanulmányok mellett a képzésben részt vevők fontos gyakorlati ismereteket szerezhetnének.
E célokat szolgálhatná a felsőoktatási kutatás-fejlesztési pályázat. A még múlt évben kiírt pályázatokra a szerződéseket rendkívül késedelmesen, csak nyáron kötötték meg. A pályázatban való részvétel jelentős tanszéki forrásokat és a résztvevők elhivatott hozzáállását igényli. A pályázat elfogadását bejelentő levél az első kifizetéseket augusztusra ígéri. Figyelembe véve az intézmények valószínűtlenül alacsony dologi ellátását, nyilvánvaló, hogy elengedhetetlen a szerződés szerinti keretek mielőbbi beérkezése. Ennek ellenére olyan információk érkeztek a tanszékekre, hogy a szükséges keretek nem állnak rendelkezésre, ezért nem történnek meg az átutalások.
Kérdezem az államtitkár urat, rendelkezésre állnak-e ehhez a pénzügyi keretek. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť