DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Képviselő Asszony! Nem hiszem, hogy érdemes pánikot kelteni, hírzárlatokról meg egyebekről értesíteni itt az ország nyilvánosságát: nincs hírzárlat. Ha ez bárkinek bármiféle megnyugvást okoz, akkor itt és most megtöröm az ön által bejelentett hírzárlatot: az 1993/94-es tanévben 4712 óvoda volt Magyarországon.
(16.20)
Ma 4708 van, tehát 4 darabbal csökkent az intézmények száma. 1993-94-ben 3771 általános iskola volt, ez ma 3765: 6 darabbal csökkent az intézmények száma az elmúlt négy év alatt.
Ennél nagyobb arányú megszűnést jelző adatok azokból a fenntartói döntésekből fakadnak, amelyek szervezetszerűen összevonnak két iskolát. Ilyenkor jogi, statisztikai értelemben kétségkívül megszűnik az intézmény. Sőt, ami ilyenkor leginkább fájni szokott: az igazgatók és igazgató-helyettesek státusza is megszűnik. De ez a gyerekeket semmiben nem érinti, mert továbbra is ugyanabba az épületbe járnak zavartalanul iskolába.
Ami az intézmények netán mégiscsak előforduló bezárását illeti, ez kétségkívül a tanulók utaztatásával jár. Ilyenkor a tanulók igénybe veszik a számukra kijáró 67,5 százalékos utazási kedvezményt. A helyi önkormányzat ilyenkor megállapodik egy másik önkormányzattal a közoktatási feladat ellátásáról. A felvevő iskolába, óvodába történő utazás költségeit pedig megtéríti a gyermek lakóhelye szerinti önkormányzat. Az önkormányzatnak szükség esetén gondoskodnia kell kísérő felnőttről is.
Hasonlóképpen nem jelent anyagi terhet a szülő számára a kollégium és szolgáltatásainak igénybevétele sem, ezek ugyanis a közoktatási törvény szerint ingyenesen igénybe vehető szolgáltatások.
Azt meg, képviselő asszony, hogy a tankönyvek árai és az iskolák bezárása hogyan függ össze, végképp nem értem, ne haragudjon.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť