POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Bauer Tamás képviselő úr nem pontosan bár, de engem idézett: valóban azt mondtam, hogy többek között azért, mert a Horn-kormány idején - szakértelem ide vagy oda - az OECD-megállapodás által olyan kényszerhelyzet jött létre, amelyik ma lehetetlenné teszi azt, hogy két, egymással konkuráló, egyébként önmagában lényeges és akceptálható értéket érvényesítsünk. Az egyik az, hogy szabaddá tegyük a földtulajdon megszerzését a hazai belföldi jogi személyek számára a másik pedig az, hogy kizárjuk a külföldi magán-, illetve jogi személyek földvásárlását. Ez a kettő többek között az önök által ily módon megkötött OECD-megállapodás miatt nem valósítható meg egyszerre. Egy.
Kettő: az, hogy ma korlátozzuk a külföldiek tulajdonszerzését, nem oldja meg a hazai birtokproblémákat, ennek érdekében sok mindent meg kell tenni, például megfelelő hitelhez kell őket juttatni. Ma nem szükséges módosítani a földtörvényt ennek érdekében. Ebben az évben fogadtuk el - és ön ezt jobban tudja talán, mint én, csak elhallgatja -, ebben az évben fogadtuk el a földhitelintézetről szóló törvényt, amely módot ad arra, hogy a földhitelintézet birtokába, tulajdonába kerüljön a földtulajdon, tehát hitel nyújtására egy megfelelő és ezt valóban szorgalmazó kormánypolitika esetén van mód, nincs jogi akadálya.
Arra viszont a földhitelintézet nem jogosult, hogy három évnél tovább saját tulajdonában tartsa a földbirtokot, mert az a cél, hogy életképes családi középbirtokok jöjjenek létre, és nem az, hogy akár bankok, akár külföldi tulajdonosok kezében lévő mamutbirtokok foglalják el az országot. Ez a kérdés valójában, a birtokszerkezet kérdése. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) E tekintetben az Európai Unió agrárgyakorlata a mi oldalunkon van, mert a családi magángazdálkodást teszi kiemelt helyre, helyezi előtérbe (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját.) és nem az óriásbirtokokat.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť