JUHÁSZ PÁL

Full text search

JUHÁSZ PÁL
JUHÁSZ PÁL (SZDSZ): Köszönöm, elnök asszony. Én lényegében egyetértettem Bauer képviselő úr felszólalásával, amelyben azt mondta, nagyon kell vigyázni, hogy érvelünk valami ellen, mert az érvelési mód életveszélyes lehet, bizony, külföldiellenességet sugallhat. Ugyanis a tulajdon szabadságát akkor érdemes korlátozni, ha van racionális célunk.
A racionális cél a mi meggondolásunk szerint az, hogy a művelő és nem művelő, a falulakó és a nem falulakó közé vonjuk a határt, és akkor szembekerülünk a jelenlegi törvénnyel, és ott kell elsősorban módosítani rajta, ahol a művelőt hátrányban tartja a mai törvény a spekulánssal szemben. Ez a változtatás oka.
Amiben nem értek egyet Bauer Tamással, az az, hogy ő úgy vette, a Kisgazdapárt álláspontja folytonos, holott ez nem igaz. Az előző kormány éppen azért került rettentő nehéz helyzetbe, mert legnagyobbat a Kisgazdapárt véleménye változott. (Dr. Kávássy Sándor: Tévedés, kedves uram! Tévedés!) Hadd mondjam végig, kedves uram! A Kisgazdapárt ugyanis 1989-93 között a tulajdon szentségének nagy eszméjével szervezte a véleményét, akadályozta meg az Antall-kormányt abban, hogy egy értelmes kárpótlási törvényt csináljon, és helyette egy, a városiakat előnyben részesítő kárpótlási törvényt kényszerített rá. 1989-től 1993-ig a Kisgazdapárt a tulajdon szentségének jegyében szónokolt.
A szerencsétlen minisztérium és kormány - mind az Antall-, mind a Boross-kormány - ezt szem előtt tartva készítette elő a földtörvényt. Azt szem előtt tartva, hogy a tulajdon szent, ami minimálisan annyit jelent, hogy a tulajdon szabad. Akkor, 1993 őszén a Kisgazdapárt úgy döntött, hogy ő ezentúl nem hisz a tulajdon szentségében, még a szabadságában sem hisz, hanem ezentúl ő kommunista lesz. (Derültség a kormánypárti oldalon.) A szerencsétlen kormány nem volt felkészülve erre a változásra, ettől van, hogy az a kormány egy, a mainál valóban sokkal de sokkal liberálisabb törvényt terjesztett be. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť