FRANCZ REZSŐ

Full text search

FRANCZ REZSŐ
FRANCZ REZSŐ (MSZP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Elhangzott a föld védelme, hogy kitől kell megvédeni. Minden esetre nekem úgy tűnik, hogy a szövetkezetektől és a gazdasági társaságoktól fölöttébb meg kell védeni. Elhangzott, hogy az Alkotmánybíróság kőkeményen ellene van annak, hogy jogi személyek hozzájussanak földhöz. Igen, ott akkor a '94. évi LV. törvényben rögzített formulák szerint adódhat a beférkőzés esélye.
Úgy gondolom, arra kellene figyelemmel lenni, ami itt elhangzott az előbb: hogy be kellene csukni azokat a kapukat, nehogy a külföldi bejusson. Ezeket a kellő biztosítékokat kellene a mostani törvénymódosításba bevinni, de ugyanakkor lehetővé tenni az általunk preferált jogi személyeknek is a földhöz jutást.
Miért? Miről van szó? Én tudom, hogy nagyon nehéz, és egy ilyen vitában nem vagyok annyira idealista, hogy meg tudnánk egymást győzni, hiszen alapvetően a politikai szelektív hallás és csőlátás a jellemző, egymás mellett elbeszélünk. De azért ültessük el azt a gondolatot, hogy összefogunk, eldöntjük, hogy mit akarunk, kitől akarjuk megvédeni a földet. A külfölditől, mi is azt mondjuk, nemkívánatos a külföldi most. De a külföldi rengeteg pénze és a strómanja folytán jelen van, következésképpen neki van pénze strómanok útján földhöz jutni, míg egy szövetkezet alól húzzák ki a talajt. Ez önöknek tetszik? (Rusznák Miklós: Ezt mondtam!) Nem lehet ez cél, uraim!
Következésképpen a legális magyar gazdasági szereplőt, a szövetkezetet is földhöz kell juttatni, nem hirtelen és kampányszerűen. Ez egy folyamat, ahogy a földkínálat faluhelyen adódik. És ha az erdőbirtokosság mint jogi személy esetében ez lehetséges - mert kizárólag magyar emberek és kizárólag földtulajdonosok vannak jelen az erdőbirtokosságban -, ennek mintájára kellene ezt megcsinálni a szövetkezetek és gazdasági társaságok esetében is. Ezen gondolkodjanak! (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť