FRANCZ REZSŐ

Full text search

FRANCZ REZSŐ
FRANCZ REZSŐ (MSZP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Sepsey képviselőtársam a magyar föld védelméről beszélt. Azt kellene tisztáznunk, hogy kitől akarjuk megvédeni a földet, mert a védelmet oda kellene elhelyezni, hogy attól sikerüljön megvédeni. Úgy látom, hogy ez a védelmi bástya túlságosan jól sikerülne az önök elképzelése szerint, nevezetesen az áhított magángazdaságokat erősítenék, amikről mi is azt mondjuk, hogy erősödniük kell, de miért csak és kizárólagosan azoknak!
Mit akarunk a magyar mezőgazdasággal? Nyugati mintát, teljes egészében. Azt a nyugati mintát, amely alapján a mezőgazdaságban 17 év alatt, 1979-től 1996 végéig 12,6 millióról 7 millióra csökkent a foglalkoztatottak száma. Egy év alatt 230 ezerrel! Ezt akarjuk? Szinte agyonnyomja az EU költségvetését a mezőgazdasági támogatás nagysága, míg az önök által ostorozott szövetkezetek 1983 óta nettó befizetők a költségvetés különböző bugyraiba. Biztos, hogy rossz ez nekünk? (Egy hang jobbról: Csak a tagok nem kapnak semmit!) Kapnak a tagok, kérem szépen. (Derültség.)
Térjünk vissza arra, hogy miért nem veszik meg a tagok a földet - amit Rusznák képviselőtársam különböző beszélgetések során elmond. Nagyon egyszerű erre a válasz. A tag jövedelme kizárólag adózott pénz. Számolják meg, hogy hány forint szövetkezeti költségből lesz a tagnak 1 forint nettó bére! Abból természetesen nem tud félre tenni. Ki veszi ma a földet? Mindenekelőtt a strómanok, kocsmárosok, sírkövesek, mosott-, fekete- és mindenféle pénzekből. De a szövetkezet nem vehet! Maguk szerint ez helyes? (Közbekiáltás jobbról: A téeszelnökök felvásárolták a földeket!)
Tisztelt Uram! Nem mondom, hogy a téeszelnökök között nincs zsivány. Van, bizonyára van, mert a kéményseprők között is van, de nem minden téeszelnök zsivány. Ezt kikérem magamnak! Hozzuk nyilvánosságra, hogy kinek mennyi földje van! (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť