DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS

Full text search

DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS
DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Szegedi képviselőtársamat szeretném pontosítani. Bár a népszavazásról van itt szó, de mégis mindig felnyitunk egy vitát úgy látszik, hogy a magyar politikának tíz év alatt sem sikerül kiizzadnia magából az agrárpolitika mentén valami politikai konszenzust. De a szövetkezeti vezetők most is vehetnek földet, tehát ez a törvény nekik lesz kedvezőtlen, mert eddig olcsón vették a földet, most meg esetleg drágábban vehetik, mert megjelenik a konkurencia a piacon. Tehát biztos, hogy felfelé mennek a földárak, ha egy kicsit felszabadítjuk és kitágítjuk a földpiacot. A földárak biztosan fölfelé mennek!
Két réteg nem fogja eladni a földjét: az egyik a magángazda, aki a mezőgazdasági vállalkozásában jövőt lát, a másik pedig... (Dr. Kövér László: De venni sem tud!) Igen, ez majd egy másik probléma. A másik pedig az agrárértelmiség, amely valószínűleg nem fogja eladni a földjét, az, aki akár mint szövetkezeti vezető, akár egyéb módon jutott földhöz, és most vállalkozik. Ez egy csoport lesz egyébként, hiába folynak itt az ősiségi viták. És ez a döntő kérdés!
Azt hiszem, a népszavazásról annyit még el kellene mondani, hogy ahogy a nép ezen a népszavazáson dönt, azt természetesen tisztelnie kell mindenkinek, és ez egy olyan fontos kérdés, ahol most már azon is túl kellene menni, hogy itt egymás álláspontjait idézgetjük az elmúlt évekből, mert igenis ez egy olyan nehéz kérdés, ami mindenkit vívódásra késztet. Vívódásra késztet, mert valóban az a döntő kérdés, hogy a földpiac egy kicsi felszabadítása az egy újabb spekulációs kört fog-e eredményezni és eltávolítja-e mostani a földhasználókat a földtől vagy közelíti hozzá. És erre kell majd keresni a megoldásokat, például amit a Kövér úr is itt bekiabált, hogy segíteni kell - erre most is vannak már kormányrendeletek - (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) hitellel vagy kamatmentes hitellel azokat, akik most vállalkoznak arra, hogy földet vásároljanak. Ezekről sem ártana beszélni amellett, hogy kampányolunk. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť