DR. BOROSS PÉTER

Full text search

DR. BOROSS PÉTER
DR. BOROSS PÉTER (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Sajnálom, ha a sorok között az indulatok a megelőző órákban magasra csaptak és Bihari Mihállyal kapcsolatban elhangzott valami olyan, ami talán nem helyénvaló.
Meggyőződésem, professzor úr, hogy önnek nagyon nehéz dolga lesz a saját frakcióján belül, és tudom, hogy eddig is nehéz dolga volt. A jövőben azért lesz különösen nehéz dolga, mert önnek majd érvelnie kell, hogy nem pártolhat egy olyan álláspontot, amelyik egy meglévő alapjogintézményt lehetetlenné tenne. Nem pártolhat egy olyan álláspontot a jelenlegi viszonyok között sem, amely alapján a mindenkori kormány lehetőséget kap arra - joghézagokra hivatkozással -, hogy a népszavazás intézményét megsemmisítse. Annál is inkább nem, mert professzor úr nagyon jól tudja, hogy a tételes jogon túl van egy olyan tartomány, amelyik mindenkit arra kötelez, hogy a mondanivalót, a jog szellemiségét, a jogalkotó célját megfelelően értelmezze, s főleg megfelelően értelmezze azt a népakaratot, amely mindemögött meghúzódik, és amely népakarat ezt az intézményt eszköznek tekinti saját akaratának a kinyilvánítására.
Egészen biztos vagyok benne, hogy pusztán azon a szikár tájékoztatáson, amivel Bihari Mihály kezdte, nem lehet vitatkozni. Ezen túl, amikor majd az értelmezési vitákra sor kerül, el kell kerülni a várható alkotmányossági polémiákat, amelyek ugyancsak alkalmasak tovább húzni azt a kritikus időpontot, amely a népszavazáshoz kötődik, ha sikerül meggyőznie saját frakcióját arról az egyetlen, általam elképzelhető álláspontról, amit most nem akarok megismételni.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť