LAKATOS ANDRÁS

Full text search

LAKATOS ANDRÁS
LAKATOS ANDRÁS, a mezőgazdasági bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A mezőgazdasági bizottság 1997. szeptember 10-én tárgyalta meg a T/4744. számú törvényjavaslatot, ami a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szól.
A bizottság fontosnak és igen szükségesnek ítélte a törvényjavaslat elkészültét, hiszen annak igénye, hogy a jövedéki termékek adózása egyszerűsödjön, az adó befolyása az államkasszába hatékonyabb legyen, és talán a legfontosabb, hogy a feketekereskedelem elleni fellépés hatékonysága javuljon, már a korábbi jövedékitörvény-viták során is megfogalmazódott. Mi úgy ítéltük meg és úgy gondoljuk, hogy ezzel a törvénnyel a jövedéki termékpálya szabályozása átláthatóbbá, ellenőrizhetőbbé válik.
A vita alapján a bizottság fontosnak tartja, hogy egyértelműsödjön, tisztázódjon a mezőgazdaság által felhasznált üzemanyag adótartalom-visszaigénylésének mértéke és módja, és a bizottság úgy gondolja, hogy az nem hozhat többletterhet a felhasználók részére. Jelen pillanatban ez vitaalapot jelent, ezért az általános, illetve a részletes vita során ezt az ügyet fel kell oldani.
A vitában elhangzott az is, hogy a szeszipari termékeknél a mezőgazdaságot érintően bővülés következett be, hiszen a pezsgő bekerült a jövedéki szabályozás alá. Ezt elfogadva s tudva, hogy elég sok kisebb pezsgőgyártó üzem is létezik, úgy ítélte meg a bizottság, hogy az itt igényelt biztosítékrendszer túlzó. Úgy gondoljuk, hogy ehhez a kérdéshez módosító javaslatokkal hozzá kívánunk járulni, hogy ne járjunk úgy, mint korábban a sörfőző üzemeknél, hanem egy életszerű, tényleg teljesíthető, ugyanakkor szabályozott és korrekt szabályozást biztosító rendszer alakuljon ki.
Ezekkel az észrevételekkel a bizottság végül is 22 igen, 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak tartja.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť