DR. FODOR ISTVÁN

Full text search

DR. FODOR ISTVÁN
DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 1. § (3) bekezdése szerint a fegyveres erők és a rendvédelmi szervek, valamint a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjainak nyugellátásával kapcsolatos eltérő szabályokról külön törvényben kell rendelkezni.
Emiatt szükséges a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény társadalombiztosításra vonatkozó részeinek módosítása. A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak egészségbiztosításával és nyugellátásával összefüggő rendelkezések teljes körű szabályozásának véglegesítése jelenleg nem célszerű. Ez csak akkor történhet meg, amikor kialakításra kerülnek a korkedvezményes munkakörökre vonatkozó általános szabályok. Ez a törvényjavaslat most csak azokat az előírásokat érinti, amelyek jelenleg a fegyveres szervek hivatásos állományát illetően a legszükségesebb, a nyugdíjreformhoz szorosan kapcsolódó szabályok megalkotásához kellenek. A törvényjavaslatban csak az általánostól eltérő megoldások kerültek szabályozásra. Tehát ilyenek hiányában az egészségbiztosítási és nyugdíjreformról megalkotott törvények rendelkezései irányadóak a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak esetében is.
A törvényjavaslat egyértelművé teszi, hogy a hivatásos állomány tagjának az egészségügyi szolgáltatásokra való jogosultságai az egészségbiztosítási reformmal nem változnak meg. Összhangba hozza a kötelező egészségbiztosítás ellátásáról szóló törvény szabályait a szolgálati törvénnyel. A törvényjavaslat lehetőséget teremt a magánnyugdíj megszerzésére. Rendelkezik arról, hogy a hivatásos állomány mely tagja tekinthető pályakezdőnek. A polgári nemzetbiztonsági szolgálatoknál a főigazgatók hatáskörébe utalja, hogy az állomány tagja melyik magánnyugdíjpénztárhoz csatlakozhat.
A javaslat a társadalombiztosítási szabályokhoz igazítja a hozzátartozói és a baleseti nyugellátásra vonatkozó rendelkezéseket, megtartva a jelenleg meglévő különbségeket is. A törvény 1998. január 1-jén történő hatálybalépését az egészségbiztosítási és nyugdíjreformról szóló törvénycsomaghoz való kapcsolódás teszi indokolttá. Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot tárgyalja meg és fogadja el.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť