DR. JESZENSZKY GÉZA

Full text search

DR. JESZENSZKY GÉZA
DR. JESZENSZKY GÉZA (MDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Egyetért a Magyar Demokrata Néppárt azzal a megközelítéssel, amit Mécs Imre bizottsági elnök úr, képviselő úr itt elmondott. Én magam is azok közé tartozom, akik 1956. november 4-én megdöbbenéssel, kétségbeeséssel ébredtek az ágyúszóra. Akkor is úgy gondoltam, hogy Magyarország jövőjét - akkor persze egy semlegesség volt az optimum, de akkor is úgy gondoltam -, Magyarország biztos stabilitását, függetlenségét, hogy idegen nagyhatalmak többé ne szállhassák meg, ezt csak egy olyan szövetség biztosíthatja, amire a magyar történelem nagyjai Kossuthtól kezdve törekedtek, vagyis a nyugati demokráciákkal való szövetség. Ez nagy megpróbáltatások után most valóban közel áll hozzánk, és a Magyar Demokrata Néppárt képviselői számára egyértelmű, hogy egy ilyen gondolatot hogyan kell támogatni.
Más kérdés azonban az, hogy a népszavazás gondolatát olyanok is felvetették - ahogy erre emlékszünk -, akik nem a NATO-ban látják az ország jövőjét, hanem ki tudja, milyen keleti vagy egyéb kapcsolatokban. Márpedig tudjuk jól, hogy nemcsak a gazdaságban: a biztonságban sincsen harmadik út. Szomorúan állapítható meg, hogy ma két szélsőség, a baloldal és a szélső jobboldal egyaránt sokszor hasonló érvekkel szólal meg a népszavazásra hivatkozva a NATO-tagság ellen.
Tudni kell azt, hogy négy évtizednyi agymosás befolyásolja a magyar társadalmat, amikor mindig azt hallotta, hogy a NATO milyen veszélyt jelent. Úgyhogy ahhoz, hogy egy ilyen kezdeményezés, egy ilyen népszavazás megfelelő eredményt hozzon, a társadalomnak sokkal jobban kell ismernie a tényeket, köztük a veszélyforrásokat. És nagyon nem szeretném, ha egy szlovákiaihoz hasonló helyzet állna elő, amikor össze nem tartozó kérdésekről rendeztek népszavazást, és az egész botrányba fulladt. Úgyhogy ezt mindenképpen el kell kerülnünk!
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť