DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Bár az elmúlt hetekben vagy hónapokban a Szabad Demokraták Szövetsége megbüntette az Állami Számvevőszéket, hiszen az elnök megválasztásakor vagy meg nem választásakor több olyan nyilatkozat hangzott el, miszerint az Állami Számvevőszék nem jól végzi a dolgát, politikailag időzítette jelentéseit, és ez a jelentés nyilvánvalóan az az ÁSZ-jelentés volt, amelyet az energiaszektor privatizációja kapcsán tett az Állami Számvevőszék.
Lehet minősíteni az Állami Számvevőszéknek ezt a tevékenységét. Büntetni lehet vele a megválasztandó elnököt, de figyelmen kívül hagyni nem lehet azt az ÁSZ-jelentést, amelynek csak a legfontosabb négy elemére szeretném felhívni képviselőtársaim figyelmét.
A privatizációt nem előzte meg az árképzés szabályainak törvényi vagy legalábbis jogszabály szintű biztosítása. Nem volt tőkeemelés, illetőleg tőkebefektetésre kötelezés. Nem tudom, miről beszélt a szabaddemokraták képviselője, hiszen egyetlenegy szerződési kötelezettség nem született arra, hogy a vevő köteles meghatározott tőkeemelést végrehajtani. Ebből adódóan nyilván majd az állampolgárok befizetéseiből fogja megtenni azt a rekonstrukciót, amelyre a privatizáció kezdetén úgy számoltunk, hogy ezt a külföldi tőke fogja megtenni.
Az Állami Számvevőszék felhívta arra is a kormány figyelmét, hogy nem történt meg az eladott vagyonoknak az értékelése. Ezt egy fiktív értékelés alapján tette meg az ÁPV Rt. Az Állami Számvevőszék arra is felhívta a figyelmet, hogy a 8 százalékos eszközarányos nyereség, amelyet a kormány a befektetőknek garantált, minden valós számítást nélkülöz, tehát alaptalan számításokra tervezték ezt a 8 százalékos eszközarányos nyereséget. Nyilván ez a mostani áremelésekben megint a káros hatását érezteti. Az Állami Számvevőszék azt is kiemelte, hogy a kormányt az egyszeri költségvetési bevételnövekedés indította erre a privatizációra. Ezt figyelmen kívül hagyni legalább olyan bűn, tisztelt képviselőtársaim! (Taps az ellenzék padsoraiban. - Egy hang ugyanonnan: Így van!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť