AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! Az APEH és a VPOP integrált információs rendszerét csak fokozatosan tudjuk kiépíteni. Ennek oka mindenekelőtt a szervezetek eltérő feladatkörében, az eltérő számítástechnikai infrastruktúrákban és technológiákban, valamint az eltérő adatbázisokban keresendő. Emellett a személyes adatok védelmére vonatkozó alkotmányos követelmények alapján a törvényi rendelkezések előírják, hogy személyes adatot kezelni csak határozott céllal, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében lehet. Adatok akkor továbbíthatók, különböző adatkezelések csak akkor kapcsolhatók össze, ha az érintett ahhoz hozzájárult vagy a törvény azt megengedi és ha az adatkezelés alkotmányos követelményei minden egyes személyes adatra nézve teljesülnek.
Az alkotmány által védett információs önrendelkezési jog követelményeit is figyelembe véve, keressük a lehetőségeket a két információs rendszer közötti párbeszéd kialakítására. Így javaslatot tettünk a vámtörvény-módosítás keretében arra, hogy a vámhatóságnak lehetősége nyíljon a birtokába kerülő szervezetekre vonatkozó adatok adó-ellenőrzési célra történő átadására. Ezen túlmenően a lehetőségek teljesebb kihasználására '96 novemberében az APEH és a VPOP vezetője együttműködési megállapodást írt alá, mely kiterjed a közösen elvégzendő ellenőrzési feladatokra, a hátralékok behajtására, az informatikai rendszerfejlesztés, valamint a képzés összehangolására.
A korábban is folytatott közös ellenőrzéseken túl az együttműködés a jövőben kiterjed mind a végrehajtás, mind a jogos visszaigénylések és támogatások tartozás ellenében történő visszatartására. Jövedéki területen a két hatóság együttműködik a fogyasztásiadó-, az útalap- és az általános forgalmiadó-kötelezettség adónemenkénti elszámolásának ellenőrzésében. Az import utáni áfakötelezettség teljesítésének számbavételét segíti a bevallás tartalmi módosítása, így az import utáni áfakötelezettséget megállapító határozat száma feltüntetésre kerül. Ez lehetővé teszi, hogy a kétséges adatokat tartalmazó bevallások ellenőrzésére sor kerüljön.
Kidolgozás alatt áll a jövedéki adóról szóló törvény, mely a jövedéki tevékenységgel kapcsolatos feladatok egy helyen, egy kézben történő ellátását vezetné be. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Ezzel jelentősen csökkentettük az olyan jellegű visszaéléseket, melyeket képviselő úr is említ.
Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť