DR. BERNÁTH VARGA BALÁZS

Full text search

DR. BERNÁTH VARGA BALÁZS
DR. BERNÁTH VARGA BALÁZS, az önkormányzati és rendészeti bizottság elnöke, a bizottság előadója: Alelnöknő, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és Uraim! Az Országgyűlés önkormányzati és rendészeti bizottsága 1994. augusztus 31-i ülésén megtárgyalta a Magyar Köztársaság alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosításáról beterjesztett T/31. számú, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 1990. évi LXIV. törvény módosításáról szóló T/45. számú, továbbá a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatokat. A bizottság az említett ülésen az úgynevezett önkormányzati csomag valamennyi törvényjavaslatát külön-külön vitatta meg, s valamennyit, így az előbb jelzett három javaslatot is általános vitára alkalmasnak ítélte.
Mivel a bizottság az egyes javaslatokhoz külön előadót nem állított, engedjék meg, hogy a bizottság ülésén elhangzott vitát, észrevételeket, érveket és ellenérveket most én tolmácsoljam a tisztelt Háznak. Egyúttal jelzem, magam is azt a gyakorlatot követem, hogy a három, egymással összefüggő törvényjavaslattal kapcsolatban elhangzottakat együttesen ismertetem.
A bizottsági vita meghatározó eleme volt, hogy mennyiben helyes az a kormány által alkalmazott eljárás, amely az önkormányzati törvények több lépésben történő szakaszolt módosítását jelenti. Azt mondhatom, hogy a bizottsági ülésen a vita lényegében végig e kérdés körül forgott. Az ellenzéki pártok képviselői határozottan nehezményezték és rendkívül aggályosnak tartották az említett eljárást. Rámutattak, hogy a képviselői és a polgármesteri minőség közötti összeférhetetlenség utólagos feloldását követően a kormány most másodízben terjeszt be az önkormányzatokra vonatkozó, tartalmában egyébként döntően helyeselhető módosításokat. Ugyanakkor ismeretes, hogy a közeljövőben, várhatóan 1995 elején sor kerül a polgármesterek hatáskörének rendezésére, s különösen az önkormányzatok gazdálkodásának az új államháztartási törvénnyel összhangban álló módosítására.
Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és Uraim! Engedjék meg, hogy előbb a szakaszolt törvénymódosítás ellen szóló véleményeket gyűjtsem csokorba, majd azt követően a tervezett eljárás ésszerűségét támogató érveket ismertessem.
Az ellenzéki képviselők mindenekelőtt azt kifogásolták, hogy az önkormányzati törvények több ütemben történő módosítása miatt az önkormányzati választások feltételei nem egyértelműek. A képviselői és a polgármesteri helyekre pályázók nem tudhatják pontosan, hogy mire is vállalkoznak. Nem mindegy ugyanis, hogy az önkormányzatok gazdálkodása milyen feltételek mellett folyhat majd, valamint az sem, hogy a polgármester hatásköre a választásokat követően milyen terjedelemben kerül meghatározásra. Ez utóbbi kérdéssel kapcsolatban volt, aki következetlennek tartotta a polgármesteri szerepkör szabályozását, tudniillik a polgármesterek országgyűlési képviselővé választásának lehetővé tétele, valamint a hatáskörük jövőben várható kiszélesítése megkérdőjelezi a feladat érdemi ellátását.
(16.20)
E vélemény szerint a képviselő polgármesterek csökkent értékű helyi munkavégzését a kormány is beismeri, amikor a polgármesteri tiszteletdíjukat tervezi ilyen esetben a felére csökkenteni.
Az ellenzéki képviselők álláspontja szerint a tervezett törvénymódosításokat egy ütemben, most kellett volna elvégezni. A kormányzati szerepre készülő MSZP ugyanis már korábban is, részleteiben foglalkozhatott volna e kérdésekkel, valamint az sem lényegtelen, hogy a Belügyminisztérium apparátusa már régóta foglalkozik a lehetséges szakmai megoldásokkal. Itt jegyzem meg egyébként - mivel úgy érzem, ezt jeleznem kell -, hogy a bizottság tagjai közül többen - kormánypárti és ellenzéki képviselők egyaránt - elismeréssel szóltak a Belügyminisztérium dolgozóinak színvonalas munkájáról.
Végezetül említést érdemel, hogy az ellenzéki képviselők is járható útnak tartották a Fővárosi Önkormányzatra vonatkozó rendelkezéseknek az önkormányzati törvénybe való inkorporálását - e szabályok értékelésébe azonban nem bocsátkoztak.
Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és Uraim! Most pedig rátérnék azoknak az érveknek az ismertetésére, amelyek a több szakaszban történő törvénymódosítás mellett hangzottak el a bizottság ülésén.
A kormánypárti képviselők elmondták, hogy kétségtelenül nehezen egyeztethető össze egyfelől a közigazgatás stabilitása iránti igény, másfelől pedig a szabályok korszerűsítése okozta változások szükségszerűsége. A társadalomban és a gazdaságban bekövetkező változások követése, illetőleg az új mozgásterek megteremtése azonban elkerülhetetlenné teszi az önkormányzati törvények időnkénti módosítását. A kormánypárti képviselők úgy ítélik meg, hogy a változtatásokra csak fokozatos törvénymódosításokkal kerülhet sor. Az önkormányzati választásokig ugyanis nincs elegendő idő a teljes joganyag rendezésére. Ezzel összefüggésben felhívták a figyelmemet arra, hogy egyszerűen nem kivitelezhető az önkormányzatokat érintő törvények és az ezekkel összefüggésben lévő más törvények egyidejű, egymást figyelembe vevő, átfogó újraszabályozása. Röviden szólva: nem lehet egyidejűleg az önkormányzati törvényeket módosítani, új államháztartási törvényt alkotni, az Állami Számvevőszékről szóló törvényt módosítani, az úgynevezett hatásköri törvényt felülvizsgálni. Amennyiben a kormány ezt az utat választotta volna, a parlament most hónapokon át csak e kérdésekkel foglalkozhatna, s nem maradna idő más, ugyancsak rendkívül fontos kérdések megbeszélésére.
A helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek választásáról szóló 1990. évi LXIV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat új változatáról bizottságunkban nem alakult ki érdemi vita. Ennek egyszerű technikai oka volt: a javaslat új változatát - amelyet a Belügyminisztérium kétségtelenül jó szándékkal, de a felkészülést végül is megzavaró módon készített el - a bizottsági tagok egy része nem tudta kellően megismerni és annak részleteit értékelni. A bizottság végül - 6 tartózkodás mellett - a javaslatot általános vitára alkalmasnak minősítette. Úgy gondolom azonban, hogy a későbbi bizottsági üléseken e törvényjavaslatról valószínűleg még érdemi vita fog kialakulni, hiszen talán e javaslat tartalmazza az úgynevezett önkormányzati csomagból a legjelentősebb változásokat az önkormányzati rendszert illetően.
Tisztelt Országgyűlés! Az elmondottak szerint kívántam összefoglalni az önkormányzati és rendészeti bizottság megtárgyalt anyagát. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť