DR. SZIGETHY ISTVÁN

Full text search

DR. SZIGETHY ISTVÁN
DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Egészen röviden Bogárdi Zoltánra reagálnék ismételten. Az alkotmányügyi bizottság gyakorlatában tényleg többször előfordult, hogyha csak megszövegezési pontatlanságok voltak, az alkotmányügyi bizottság a gondolatot kifejtette. De az alkotmányügyi bizottságtól nem várható el a rejtvényfejtés, és éppen ezért az ilyen javaslatoknál elvárható, különösebben második ciklust itt töltő képviselőnél, hogy a módosító indítványokat a törvényhozási munkához alkalmas módon terjessze elő. Szakértői apparátusok állnak rendelkezésre, ezt meg lehet csinálni, nem teljesíthetetlen követelmény.
A másik dolog, ami miatt tulajdonképpen eredetileg szót kértem, Balsai Istvánnak az ismételt felszólalása. Itt elhangzott a felszólalásában egy olyan állítás, amely az eredeti törvényjavaslatból indult ki. Nagyon élesen támadta azt a lehetőséget, hogy a köztársasági megbízott helyébe lépő hivatalvezető felfüggeszthesse az önkormányzati döntést. Hogy milyen feltételek mellett, akkor még erről nem volt szó. Nos, én szomorúnak tartom, megmondom őszintén, és ezért is kértem szót elsősorban, hogyha valaki a bizottsági ülésen nem vesz részt, én sem voltam ott azon a bizottsági ülésen, ne vegyen annyi fáradságot, hogy olvassa el legalább a jelentést, mielőtt felszólalásra készül.
A jelentésben itt volt a 191. sorszámú módosító javaslat, amelyet Dornbach Alajos és Szabó György terjesztett elő, és amely ezt a kérdést régen megoldotta, lecsengett a kérdés. Nem szerencsés, hogyha a televízió nyilvánossága előtt, hangulatkeltés céljából egyszerűen tájékozatlanság miatt hangzanak el ilyen felszólalások. Miután Hack Péter erre reagált, és Balsai István szót kért, én nagyon szomorúnak tartom azt, ami itt elhangzott utána. A Magyar Köztársaság volt igazságügy-minisztere talán abban a zavarában, hogy nem volt kellően fölkészülve és nem ismerte kellően ezt a módosító javaslatot, olyan minősítésekbe ment bele a magyar bíróságokkal (Az elnök mikrofonja megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő múlását.) kapcsolatosan, amelyek nagyon szomorúak. Én nem hiszem, hogy a magyar bíróságokról úgy lehetne beszélni, hogy akár egy ilyen hivatalvezető előterjesztését, akár pedig egy ügyészi előterjesztést érdemben nem tudna felülvizsgálni.
(13.30)
Sajnos, hogy ez elhangzott, és ezért kértem szót, hogy ennek hangot adjak. (Taps a koalíciós képviselők körében.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť