LÁNYI ZSOLT

Full text search

LÁNYI ZSOLT
LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Én csupán egy-két ellentmondásra szeretném fölhívni a tisztelt képviselőtársak figyelmét, amely a jelenlegi Házszabály-tervezetben nekem föltűnt, és én úgy érzem, hogyha ezt itt elmondom, akkor talán előbbre jutunk.
Én ellentmondást látok a tervezet 13. § (3) bekezdésében, ahol az van szó szerint, hogy a képviselő joga és kötelessége - a kötelességet hangsúlyoznám, kötelessége - kezdeményezően részt venni az Országgyűlés munkájában.
Ennek a jogszabálynak, illetve előterjesztésnek, amelyik a Házszabály-tervezetben szerepel, szerintem ellentmond az 51. § (l) és (2) pontja, tudniillik a képviselőt korlátozom abban, hogy elmondja azt a véleményt, amelyet akár a választói részéről, akár pedig más helyről aktuálisnak talál s el kívánja mondani a nyilvánosság előtt, és erre állásfoglalást akar kapni.
Tehát itt a képviselői jogállásban a kötelesség része is sérül abban a pillanatban, hogyha ezt így fogadjuk el, hogy csak a frakcióvezetőnek van joga itt fölszólalni napirend előtt. Ezt én abszolúte nem tudom összeegyeztetni és logikai ellentmondást látok, pedig ez a Házszabály egységes szerkezetet képez.
Ugyancsak ellentmondásosnak találom azt, hogy amennyiben a napirend előtti fölszólalást csak a frakcióvezetőnek van joga elmondani, más képviselő, hogy úgy mondjam, jogában korlátozott, akkor nem értem, hogy az interpellációt miért nem csak a frakcióvezetőnek szabad elmondani. Mert az körülbelül, ugye, hasonló, nagyon könnyen összeegyeztethető a dolog. Tehát ha nekem van egy olyan észrevételem, amelyet el akarok itt mondani a tisztelt Háznak, mert aktuális, akkor kell szóljak a frakcióvezetőmnek, hogy frakcióvezető úr, legyen szíves mondja el ezt meg ezt, mert én szeretném, de én nem mondhatom el. Ugyanakkor az interpellációnál is logikailag ezt kellene tennem, hogy odamenjek a frakcióvezetőhöz, megmondani, hogy én meg szeretnék interpellálni, de azt is legyen szíves a frakcióvezető úr mondja el. Tehát én ezt logikailag nem értem.
Ettől eltekintve én a következőre hívnám föl a képviselő urak figyelmét.
Ezt a Házszabályt végeredményben nekünk, képviselőknek kell megszavazni, képviselőknek kell elfogadni. Ezt én olyam öncsonkítás-jellegűnek érzem, most függetlenül a pártoktól, hogy MSZP, SZDSZ, kisgazda vagy kereszténydemokrata, Fidesz. Kérném szépen, a saját hatáskörünket saját magunk csökkentjük.
Egyre fölhívom a szíves figyelmét a képviselő uraknak. Minket nem a házbizottság választott képviselőnek. Minket a választóink választottak képviselőnek, akiknek az az elvárása, hogy mi képviseljük őket. Ha minket fölkeresnek, ha azt akarjuk, hogy mi a választóknak tegyünk eleget, és ne a Házszabálynak, akkor igenis a jogunkat ne hagyjuk csorbítani. És nagyon csodálkoznék, ha bármely képviselő ebből politikai kérdést csinálna. Itt nem politikáról van szó. Itt a képviselői jogállásról van szó, arról a jogosítványról, amit nekünk nem a Házbizottság, nem a házelnök, hanem a választópolgár adott, amikor minket képviselőnek megválasztott. Erre szeretném fölhívni a szíves figyelmüket.
Tehát én úgy érzem, hogy itt egy szereptévesztés van, mert a házbizottságnak nem az a feladata a Házszabályzat megalkotásánál, hogy csorbítsa a képviselői jogosítványokat, hanem szabályozza. Ez igen nagy különbség, kedves képviselőtársaim. Tehát én azt kérem minden képviselőtől, hogy a saját jól felfogott érdekében mindenféle politikai állásfoglalástól függetlenül, hogy kisgazda, hogy haragszik ránk, nem haragszik, ez századrangú kérdés, itt a képviselők jogosítványairól van szó, és arról, hogy a választók szemébe tudjon nézni, hogy tudja azt becsülettel képviselni.
Ezt szerettem volna Eörsi úrnak mondani, személyeskedés nélkül, de nincsen itt, úgyhogy nem tartom sportszerűnek, hogy nagyon furcsa az az álláspont, hogy amikor támaszkodunk a választóinkra, amikor azt akarjuk, hogy minket képviselőnek válasszanak, de abban a pillanatban, ahogy meg vagyunk választva, akkor már mindenről lemondunk, akkor behelyezkedünk és akkor a választóink érdekeit nem képviseljük.
Ezért kérem még egyszer, hogy a képviselők jól felfogott érdekében fontolják meg ezt, és lehetőleg ne hagyják, hogy a Házszabály csorbítsa azt a képviselői jogosítványt, amelyet mi a választóinktól kaptunk. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť