G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES

Full text search

G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES
G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (FKGP): Természetesen. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Sajnos olyan a Ház munkarendje, hogy ha komolyan akar dolgozni például egy képviselő és történetesen a részletes vitában kapcsolódó módosító indítványt kíván benyújtani - én most tizenötöt nyújtottam be a Háznak -, akkor ki kell menni, és amíg a részletes vita folyik, a szobájában - történetesen szerencsém van, mert itt van szobám - a tévében nézem, hogy mi zajlik, és közben a kapcsolódó módosító indítványaimat átolvasom, hogy a gépelésnél nem történt-e hiba. Ez történt, tisztelt Eörsi úr! Tehát kénytelen voltam kimenni, mert elolvastam az anyagot, nehogy hibásan kerüljön önök elé. Ez történt, igazoltam a hiányzásomat, remélem, elfogadják.
Megszokott már a Házban, hogy ha valakinek nincsen érve, akkor külföldi példákkal jön elő. Jöhetnék én is, Eörsi úr is tudja, hogy erre is van példa, arra is van példa - nem ez a lényeg. Amire ő a beszédét kifuttatta, azt én nagyon jól értem és nagyon jól tudom, hogy mi. Hosszú idő óta nyilvánvaló és kifejezést is adott néhány SZDSZ-es politikus - mert nem mindenki - annak az elvének, hogy a liberalizmus csak önmagáig terjed, és a demokráciát csak addig tudja elfogadni, amíg ő a véleményét szabályosan kifejtheti. De amikor már másnak a szabad véleménynyilvánításáról van szó, vége a liberalizmusnak - számukra.
Számomra nincs vége. Én úgy gondolom, hogy egy vitában szabad véleménynyilvánításhoz minden képviselőnek joga van. Ha nincs joga, ki kell mondani, hogy nincs. Ha kimondja a Házszabály, amely minden képviselőre kötelező lesz, természetesen betartjuk.
Amit ő sugallt, hogy nem lenne rossz, ha levonnám a konzekvenciát, stb., stb., stb. - nem is foglalkozom a kérdéssel, mert nagyon jól tudja Eörsi úr, ha valaki komolyan gondolja a munkáját, az én vagyok. Én olyan komolyan gondolom, hogy betartom a szabályokat, betartom a jogszabályokat is. S mivel jogász vagyok, tudom, hogy a törvényadta keretek között milyen mozgásterem van. Ha diktatúra van, kérem, akkor ahhoz tartom magam - ha demokrácia van, ahhoz... (Derültség.).., de elmondom a különvéleményemet! És ha Eörsi úrék úgy szabályozzák a Házszabályt, hogy a diktatórikus jogok többségben lesznek, akkor nem tudok mást mondani, mint hogy sajnálom.
Természetesen jogászként különösen tudom, hogy hogyan kell a szabályokat alkalmazni. Úgyhogy a javaslatát nemcsak nem fogadom meg, hanem nem tartom komolynak, és megkérem, hogy olyan komolyan vegye a javaslataimat, mint ahogy én megtettem. Tehát nem azért mondtam el, amit elmondtam, mert bízom abban, hogy majd elfogadják. Tudom én, hogy nem érdekük, hogy elfogadják! Tudom én, hogy nem az a céljuk, hogy itt mindenki szabadon véleményt nyilvánítson! Hát tudom én, hogy mit akarnak! (Derültség.) De addig, amíg képviselő vagyok, el is fogom mondani. Úgy gondolom...

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť