DR. JÁNOSI GYÖRGY

Full text search

DR. JÁNOSI GYÖRGY
DR. JÁNOSI GYÖRGY művelődési és közoktatási minisztériumiállamtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A történetet természetesen én magam is ismerem az Új Magyarországból, Balaskó Jenő tollából. Így nem ért váratlanul a kérdés. Sajnálom, hogy nem a kérdés címzettje válaszolhat a Katona Tamás úr által feltett kérdésre, hiszen ő nem lévén parlamenti képviselő, ezt nem teheti meg. Ugyanakkor azt gondolom, hogy rövid beszélgetésben tisztázni lehetett volna vele, hogy mi volt a szándéka ezzel a kijelentéssel.
Nézzük röviden a tényeket. Török András helyettes államtitkár úr Fodor Gábor miniszter úr megbízásából valóban részt vett a Zeneakadémián a tanévnyitó ünnepségen, és egy rövid beszédet mondott, amelynek végén a két említett idézetet mondta el. A második idézetet szó szerint fordította le, azt az idézetet tehát, amely Horatiustól származik, és amely átvitt értelemben római vallási szertartásnál használatos kifejezés volt, csendre intő jelleggel. A Zeneakadémián ez nyilván azt a jelentést takarja, hogy a zene templomában illik csendben maradni. (Derültség a jobb oldalon.) Ő nyersen fordította le... (Közbeszólás az MDF soraiból: Eléggé nyersen!) ...nyersen fordította le ezt az idézetet és azt gondolom, a szándéka az volt, hogy a számára is még szokatlan szerepkörben önmaga feszültségét is oldja, illetve az ünnepségen oldottabb hangot üssön meg. (Zaj a jobb oldalon.) Elsősorban a diákok számára tette ezt, és a diákok értették is, hiszen derültséggel fogadták mindezt. (Zaj a jobb oldalon. - Közbeszólás az MDF soraiból: Az biztos!)
Azt gondolom, azt el kell mondanom, hogy ha bárki ezt nem oda illő megjegyzésnek élte meg, attól Török András nevében is elnézést kell kérnem. Azonban még egy megjegyzést hadd tegyek. Azt hiszem, akik régóta politizálunk és a rendszerváltás óta itt ülünk a parlamentben, kialakult bennünk valamilyen politikai görcs. Kialakult bennünk valamiféle politikai előítélet. Mások szavai mögött olyan jelentéstartalmakat látunk időnként, ami nem állt szándékában annak, aki mondta. Jó lenne, ha oldani tudnánk...

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť