DR. LAKOS LÁSZLÓ

Full text search

DR. LAKOS LÁSZLÓ
DR. LAKOS LÁSZLÓ földművelésügyi miniszter: Köszönöm a szót.
Tisztelt Alelnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A parlament 1991. június 26-án, az első kárpótlási törvény elfogadásával, döntött a legeltetési társulatok kárpótlásának elmaradásáról. Az okok közismertek: csak magánszemélyek tulajdoni sérelmeit orvosolták részlegesen ebben és ezekben a törvényekben, a jogi személyekét nem. Az osztatlan közös legelők volt tulajdonosainak kárpótlását ugyanez a törvény rendezte.
A képviselő úr a legelőkkel kapcsolatos jogalkotási folyamatot valóban csak nagy vonalakban ismertette: nem említett a kérdés szempontjából nagyon fontos jogszabályokat.
A legelőtulajdonosok jelentős része ugyanis a földrendezésekről és a tagosításokról az 1956. évi 15., az 1959. évi 24., az 1960. évi 22. törvényerejű rendeletek, valamint a földtulajdon és a földhasználat továbbfejlesztéséről szóló 1967. évi IV. törvény rendelkezéseinek végrehajtása során veszítette el a legelőtulajdonát. E jogszabályok is kivétel nélkül szerepelnek a kárpótlási törvény mellékletében. Azok a természetes személyek, akik a földrendezés, tagosítás vagy a nagyüzemek létrehozásáról rendelkező jogszabályok végrehajtása során tulajdoni sérelmet szenvedtek, kárpótlási igényt nyújthattak be, függetlenül attól, hogy legelő, erdő, szántó vagy bármilyen más ingatlan tulajdonjogától fosztották meg őket.
A különféle - és minden bizonnyal az ön interpellációjában szereplő - megszűnt szervezetek, mint legeltetési társulatok, úrbéres közösségek, közbirtokosságok, erdőbirtokosságok, tejszövetkezetek tulajdonát is ezek a jogszabályok vonták el, de a már említett okokból ezek a jogi személyek nem részesülhettek kárpótlásban.
A javaslatával kapcsolatban szeretném elmondani, hogy a legelőbirtokossági társulatra vonatkozó törvényjavaslat beterjesztése és elfogadása szerepel a kormány jogalkotási programjában. Egyetértek azzal, hogy az erdőbirtokosságokhoz hasonlóan, a legelők esetében is törvényben kell meghatározni a közös gazdálkodás szervezeti kereteit, mert erre szükség van. Remélem, az erről szóló törvényt legkésőbb a jövő évben elfogadja a parlament.
Tisztelt Képviselőtársam! Tisztelt Országgyűlés! Kérem, válaszomat szíveskedjék elfogadni. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť