DR. JÁNOSI GYÖRGY

Full text search

DR. JÁNOSI GYÖRGY
DR. JÁNOSI GYÖRGY művelődési és közoktatási államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház, illetve tisztelt Ház jelen lévő része! Bocsánat a kései reakcióért, de Dobos Krisztina szavaira szeretnék válaszolni. Azért választottam ezt az utat, mert meg kellett várni, amíg az új táncrend szerint ezen az oldalsó ajtón hozzászólásának elmondása után kiment és körben megkerülve a fél termet, visszaér a helyére, szerettem volna, ha hallja ezt a választ.
Dobos Krisztina kifogásolta a tankönyvkiadás támogatására szánt eszközök 100 millió forinttal történő csökkentését. Aztán arról beszélt, hogy amúgy is emelkednek a tankönyvek árai, amúgy is nagy terhek hárulnak a családra, egyre nehezebben tudják a családok ezt pótolni.
Ez a megnyilatkozás azt sugallta, mintha ez az elvonás a tankönyvvásárláshoz nyújtott támogatásokat csökkentette volna. Természetesen szó sincs erről. Hiszen a tankönyvvásárláshoz nyújtott támogatásokat már teljes egészében kimerítette a tárca. Amit a korábbi kormány beállított a költségvetésbe erre a célra, azt - utolsó tételét kifizetve - mind felhasználta az új kormány.
Az elvonás a tankönyvkiadás támogatásának egyéb részeit érinti, hiszen e támogatási keretben olyan pénzeszközök is vannak, amelyek újabb tankönyvek kiadását támogatják vagy például a szakközépiskolai világbanki kísérlethez kapcsolódó tankönyvkiadást. Mindezeknek a kiadásoknak pusztán a dologi részét érinti ez az elvonás. Szó sincs tehát arról és ezt szeretnénk hangsúlyozottan aláhúzni, hogy a családoktól és a gyerekektől vette el a pótköltségvetés ezt az összeget, mert ezt nem is tehette meg.
(20.10)
Dobos Krisztina egy másik megjegyzése arra vonatkozott: örömhírt közöl velem, hogy nem jól válaszoltam az interpellációban, mert a pénzügyi államtitkár elfogadta a módosító javaslatát. Természetesen az interpellációra adott válaszban, amire egy héttel korábban került sor, én világosan megfogalmaztam: nagyon sajnálom, hogy úgy kerül sor az interpellációra, hogy módosító indítványt adott volna be Dobos Krisztina a pótköltségvetéshez, így nem adott alkalmat arra, hogy bizottsági ülésen az egyeztetések végbemenjenek, és az érintett tárcák is egyezséget köthessenek.
Válaszom akkor pusztán arra vonatkozott, hogy ha nem sikerül más forrásból megoldani, akkor a kulturális tárcánál lévő pénzeszközökből, tartalékforrásokból igenis biztosítani lehet a nemzetiségi kisebbségi könyvkiadásra szánt összegeket.
Természetesen én is örülök az államtitkár úr válaszának, és örömmel jelentem, hogy egységes a kormány: a leghatározottabban fogom támogatni a Pénzügyminisztérium álláspontját a módosító javaslat támogatásában.
Végül egy megjegyzést hadd tegyek Surján képviselő úr felszólalásához is, amely a doktoranduszképzést érintette.
Természetesen igaza van a képviselő úrnak: vannak olyan intézmények, amelyek túlteljesítették vállalt feladataikat a doktoranduszképzésben, és kevés az a pénzeszköz, ami ehhez rendelkezésre áll, ugyanakkor valóban vannak olyan intézmények, amelyek nem teljesítették ezt a feladatot, és ahol vannak tartalékforrások. A tárcának természetesen valóban kötelessége, hogy áttekintse a pénzek elosztását, és a következő évben racionalizálja azokat.
Csak mellékesen szeretném végül megjegyezni: arról a legkevésbé az új kormány tehet, hogy a korábbi kormány az erre szánt pénzeszközöket hogyan osztotta szét a tárcák között. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť