DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselőtársaim! A közelmúltban zajlott le a büntetőeljárás-jogi törvény módosításával kapcsolatos vita, amikor is valamennyien egyetértettünk abban, hogy a büntetőeljárás-jogot meg kell újítani, az egész büntetőeljárást alapvetően meg kell újítani, és az elvi megállapítás kapcsán a miniszter úr kifejtette, hogy erre a későbbiekben sor is fog kerülni, de jelenleg nincs itt az ideje.
Néhány ügy azonban, amely televíziós nyilvánosságot kapott, ismételten fókuszba állította az igazságszolgáltatás anomáliáit. Így gondolok arra, hogy a televízió nyilvánossága előtt elhangzott, hogy fiatalkorút letartóztatnak, nem engednek a hozzátartozóival beszélni, holott a büntetőeljárás-jog olyan konkrét előírásokat tartalmaz, amelyek a fiatalkorúnak többletjogokat biztosítanak, és egyáltalán a legközelebbi hozzátartozói nélkül a meghallgatására sem kerülhetne sor.
Vagy elég, hogyha az Agrobank nagy port felvert ügyére hivatkozom, amelynek vonatkozásában szeretném kiemelni, hogy én nem a gyanúsítás megalapozottsága vagy meg nem alapozottsága tekintetében kívánok szólni, hiszen ez képtelenség is lenne. Ez a bűnüldöző hatóságok dolga, és nem is rendelkezünk olyan információkkal, hogy nyilatkozhatnánk, de az megengedhetetlen, ami nyilvánosságot kapott.
De ezt követően semmilyen magyarázatot a közvélemény nem kapott, hogy végül is a kijelölt büntetőbírót, aki az előzetes letartóztatás kérdésében döntött volna, elfogultsági kifogással azért kellett egy másik bíróval felváltani, mert a kijelölt büntetőbíró kijelentette egy konferencián, tudományos konferencián, hogy neki elég a gyanúsított sunyi tekintetébe nézni, és ő már döntéskész állapotba kerül. Nos, úgy gondolom, erre önök mondhatják, hogy nem minden bíróra illik rá a "Magnau jó bírója", de én viszont, én úgy gondolom, ha ez valóban előfordult, mint ahogy sajtónyilvánosságot kapott, akkor ez a bíró egy másodpercig nem maradhat bíró.
Miután az alkotmány 27. §-a értelmében én nem tudok interpellálni a Legfelsőbb Bíróság elnökéhez, ezért vagyok kénytelen napirend előtti felszólalásban a miniszter úr figyelmét is felhívni, és a kormányzat figyelmét is felhívni arra, hogy nem lehet tovább várni az egész büntetőeljárás-jog, az egész bíróság alapvető megújításával, mert ilyen módon nemhogy a jogállamiság felé haladnánk, hanem állandóan távolodunk tőle.
Vagy engedjék meg, hogy az Agrobankkal kapcsolatban utaljak arra: hát micsoda Európa az, ahol egy 68 éves, büntetlen előéletű, kettős állampolgárt megbilincselnek? Vagy adott esetben egy volt államtitkárt, nem azért, mintha én más elbánást kérnék egy volt államtitkárnak, hanem azért, mert én úgy gondolom, hogyha valakit egy gazdasági bűncselekménnyel vádolnak, azt nem lehet olyan módon kezelni, mint akit, mondjuk, többszörös rablógyilkosság miatt fognak el.
Tehát én úgy gondolom, hogy ezekben a kérdésekben bizony rögtön kell intézkedni, mert ilyen módon nem lehet az európai integrációs követelményeknek eleget tenni, nem lehet arra hivatkozni, hogy időhiány miatt erre nincs lehetőség. A legégetőbb kérdéseket állandóan odébb és odébb görgetjük. Én tisztelettel kérem a kormányzatot, szíveskedjék áttekinteni az egész büntetőeljárás-jogunkat, áttekinteni az igazságszolgáltatás kérdését, és a szükséges intézkedéseket megtenni, hogy valóban Európába menjünk.
Köszönöm a türelmüket. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť