DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy néhány kiegészítő észrevétellel raboljam az idejüket.
Mindenekelőtt arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a szociális törvény módosítására vonatkozó javaslatot a kormány beterjesztette, és képviselőtársaim megkapták. Ha nem is születik döntés december 31-éig, mód van arra, hogy ezzel a kérdéssel januárban foglalkozzon az Országgyűlés. A gyes és a gyermekgondozási díjjal kapcsolatos jogszabály-módosítások pedig a jelenlegi előírások szerint kormányrendeletben intézhetők.
(9.40)
November 24-e van, és amint napokon belül az energiaár-emeléssel kapcsolatban megszületik a kormányzati döntés, a kompenzációs javaslat is beépítésre kerül a költségvetési törvénybe. Én úgy gondolom, nem késtünk még el semmiről sem. Elegánsabb lett volna persze, ha a döntések hamarabb megvannak, de nagyon összetorlódtak ezek az ügyek. Éppen a megalapozás igénye az, ami miatt az előterjesztés csúszik.
Ami pedig a nyolcmilliárd adókedvezmény-megvonást, pontosabban a gyerekek utáni adókedvezmény nyolcmilliárdját illeti, a gyermekgondozási segély kiterjesztése, a gyermekgondozási díjjal kapcsolatos intézkedés, a gyed biztosítási előzményének eltörlése a mi számításaink szerint hat és félmilliárdot tesz ki. Ehhez természetesen még járul néhány más intézkedés, amely a költségvetés más rovatain szerepel, és szintén például az elszegényedő vagy nehéz körülmények között élő családok helyzetén javít. Például a közgyógyellátásra tervezett többlet hárommilliárd forint. Azt gondolom, a nyolcmilliárdból egyetlenegy fillért sem kíván a költségvetés más célra fordítani, mint a családok támogatására.
Az egy másik kérdés, hogy egy más rendszerben történik ennek a családtámogatásnak az elosztása. Természetesen dönthet úgy az Országgyűlés, hogy maradjon meg a gyerekek utáni adókedvezmény. Csak fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy akkor ténylegesen az alacsony jövedelműek ellátását segítő gyes-, gyed-, gyet-intézkedésre nem lesz más forrás.
Végül képviselő asszony szembesítgette a kormánypártokat a választási ígéreteivel, a kormány programjával. Jól teszi, ez természetesen az ellenzék kötelessége. Mégis hadd legyen szabad arra felhívnom a figyelmet, hogy Verne Gyula hőse nyolcvan nap alatt megkerülhette a földet. A kormány működik százhuszonöt napja, de én még egy picit korainak tartom a választási programot számon kérni. A kormány programja négy esztendőre szól. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť