DR. FODOR GÁBOR

Full text search

DR. FODOR GÁBOR
DR. FODOR GÁBOR művelődési és közoktatási miniszter: Köszönöm szépen. Igen érdekes kanyart vett a kérdés a végére. Képviselő asszony előzetesen is jelezte, hogy a szabadsággal kapcsolatban kíván nekem kérdést feltenni. Nagyon örülök, hogy ennyire érdeklődik ez iránt a kérdés iránt, és nagyon szívesen válaszolok is rá, de az elején annyi mindent sorolt fel, hogy a rendelkezésemre álló időben most biztos nem tudok ezekre a kérdésekre válaszolni.
Tudom azonban, hogy a képviselő asszonynak más kérdései is vannak, amelyekben rá fog kérdezni ezekre a problémákra. Igen szívesen elmondom majd az álláspontomat ott, azokban a kérdésekben amiket itt felsorolt. Most nem szeretnék tehát azokkal a témákkal foglalkozni, amelyek arról szólnak, hogy egyébként a tárca milyen nehéz helyzetben van. Hozzátenném: mindegyik tárca nehéz helyzetben van - mert az ország nincs olyan helyzetben, hogy a kedvünk és meggyőződésünk szerint tudjunk annyi pénzt adni különböző dolgokra, amelyekre szívünk szerint adnánk, ha lenne.
Maradok tehát a szabadság ügyénél - hiszen ez volt a képviselő asszony kérdése. Azt kérdezte, mennyire tartom jogosnak, és hogyan mehet el egy kormánytag szabadságra.
Erre annyit hadd mondjak a képviselő asszonynak, hogy a kormány tagjainak szabadsága a munka törvénykönyvéről szóló 1992. évi törvény 130. és 131. §-a alapján kerül megállapításra. Ugye, az állami vezetők munkaviszonyával összefüggő kérdésekről is van egy rendelet - ennek a számát most nem mondom el a képviselő asszonynak. Kormánytag esetében a munkáltatói jogokat a kormány gyakorolja, és a kialakult gyakorlat szerint a szabadság kivételét a miniszternek előzetesen írásban be kell jelentenie a miniszterelnöknek. Ez ebben az esetben is megtörtént.
Nem kívánok most azzal foglalkozni, amit már elmondtam a parlament plénuma előtt: hogy miért kényszerültem erre a döntésre. Ennyit a kormánytagok szabadságáról.
Egyébként úgy gondolom, a képviselő asszony kérdésében nyilván volt egyfajta célzatosság, hogy amíg én, ugye, szabadságon vagyok, addig fontos ügyek vannak, amelyekben a miniszter nem foglal állást. Ezzel kapcsolatban annyit hadd mondjak: a miniszter, hogyha a világ végére utazott is, mindig elérhető, akár szabadságon van, akár nem. Én is állandóan elérhető vagyok a munkatársaim számára - vonatkozik ez természetesen a politikai államtitkár úrra is. Ha távollétemben az államtitkár úr nem tájékoztat engem egy fontos ügy váratlan...

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť