DR. FODOR GÁBOR

Full text search

DR. FODOR GÁBOR
DR. FODOR GÁBOR művelődési és közoktatási miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Képviselő úr kérdését megértem, hiszen az elmúlt hetekben valóban sokat olvashattunk a sajtóban erről az ügyről. Felhívom figyelmét - az érdeklődők figyelmét is - arra az újságcikkre, amit nyilván olvasott. A múlt héten a szerdai Népszabadságban ugyancsak megjelent egy részletes elemzés ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Azt hiszem, nagyon sok információt tartalmaz, ami az ügy hátterét meg tudja világítani.
A képviselő úr kérdéseire néhány, általam viszonylag fontosnak tartott tényt szeretnék elmondani.
Dr. Fráter Loránd egyetemi tanár a második ciklusban látja el rektori feladatait. Első megválasztása 1991-ben demokratikusan, az egyetem munkatársainak kifejezetten aktív közreműködésével történt. 1993-ban az Egyetemi Tanács ismét javasolta megbízni a rektori teendők ellátásával. Sem a korábbi Egyetemi Tanács, sem az 1994-ben újonnan megválasztott Egyetemi Tanács nem élt azzal a jogával, hogy a rektor felmentését kezdeményezze az illetékes minisztériumnál. A Népjóléti Minisztérium az elmúlt évben komplex vizsgálat keretében áttekintette a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem tevékenységét, de elmarasztalásra nem talált indokot.
A nyilvánosság előtt folytatott sajtóvita előttem nem ismeretlen, s a magam részéről nem tartom szerencsésnek, hogy a média a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem ügyeivel foglalkozik, mert ez természetesen nem emeli az egyetem tekintélyét.
Képviselő úr felszólalásában tételesen felsorolja a vezetéssel szemben állók vélt problémáit. A problémák egy részének elbírálása a munkaügyi bíróság hatáskörébe tartozik, beavatkozásunk ebbe illetéktelenül történne.
A problémák másik csoportját, amely az intézményi demokrácia témakörébe tartozik, az intézményen belül kell megoldani, s az ehhez vezető út kialakításában az egyetem vezetésével szemben állóknak is meglenne a maguk feladata. Demokráciát egy intézménybe kívülről bevinni nem lehet, azt a résztvevőknek maguknak kell kialakítani. A külső beavatkozás elleni biztosíték a felsőoktatási törvény szerinti autonómia. A hozzám érkezett levelekből is kicseng, hogy a levélírók maguk is úgy ítélik meg, hogy a kialakult helyzetet az egyetemen belül kellene megoldani.
Az egészségügyi és agrár-felsőoktatási intézmények felügyelete 1993. szeptember elsejétől került a tárcámhoz. Ettől az időponttól kezdve a Művelődési és Közoktatási Minisztérium... (Az elnök kikapcsolja a miniszter mikrofonját.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť