BOTKA LÁSZLÓ

Full text search

BOTKA LÁSZLÓ
BOTKA LÁSZLÓ (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Szeged városa mindig büszke lehetett felsőoktatási intézményeire, egyetemeire, amelyek a történelem folyamán gyakran nehéz gazdasági körülmények között, de mégis megannyi kiváló szakembert adtak e hazának.
Külön kiemelkedik a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem, amely a névadó szellemi örökségét követve, a "béke szigeteként" kutatók és hallgatók tömegeit vonzotta az ország legkülönbözőbb régióiból és határainkon túlról egyaránt. Sajnos azonban az utóbbi időben az egyetem belső viszályaitól hangos az egész város, sőt az országos sajtó is. Az egyetem vezetése, személy szerint dr. Fráter Loránd rektor úr és a tevékenységét jogilag, szakmailag és etikailag kritizáló oktatók, kutatók és hallgatók között kialakult feszült viszony ugyanis lassan lehetetlenné teszik az intézményen belüli munkát. A vezetéssel szemben állók az egyetemi demokrácia ellehetetlenítésével, szakmailag káros átszervezésekkel, jogellenes felmondásokkal, ésszerűtlen gazdálkodással és az oktató- és kutatómunkához nélkülözhetetlen konstruktív bizalmi légkör megrontásával vádolják a rektort.
Tisztelt Miniszter Úr! Nem az én feladatom eldönteni, hogy kinek van igaza az elhúzódó viszályban, de Szeged város országgyűlési képviselőjeként kötelességemnek érzem felhívni a figyelmet, hogy az ügy már túlnőtte a szent és sérthetetlen egyetemi autonómia korlátait. A mielőbbi rendezés az egész város érdeke, hiszen olyan intézményről van szó, amelyben az oktatási és tudományos tevékenységen túl nélkülözhetetlen gyó-gyászati és klinikai ellátást nyújtanak nemcsak Szeged lakosságának, hanem az egész dél-alföldi régiónak.
Kérdezem tehát a miniszter urat, hogy személyes tekintélyével, törvény adta lehetőségeivel és felelősségével mit kíván tenni annak érdekében, hogy a SZOTE-n belül minél hamarabb helyreálljon a nyugalom.
Tisztelt Miniszter Úr! Szegeden nem a szembenálló felek, hanem a helyzet kiált a miniszterért! Köszönöm. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť